H Wikipedia είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους «κλείνει» τα 20 της χρόνια.

Είκοσι χρόνια μετά θεωρείται το εγκυκλοπαιδικό έργο του αιώνα, παρά τα λάθη που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί. Αν και έπειτα από 20 χρόνια, η Wikipedia δεν έχει καταφέρει να εξαφανίσει εντελώς τις ογκώδεις, δερματόδετες εγκυκλοπαίδειες από τα σκονισμένα ράφια βιβλιοθηκών -συνήθως σε παλιά σπίτια, έχει καταφέρει να συνοδεύει τους ανθρώπους σχεδόν καθημερινά στις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ οι άνθρωποι στα πλουσιότερα βιομηχανικά κράτη διαβάζουν κατά μέσο όρο εννέα λήμματα της Wikipedia τον μήνα. Η πιο σημαντική ίσως μη εμπορική ιστοσελίδα του διαδικτύου ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από ακριβώς 20 χρόνια, στις 15 Ιανουαρίου του 2001, όπως και πολλά άλλα πρότζεκτ ονλάιν: με τον κλασικό χαιρετισμό: «Hello world!».

Ιδρυτές

O Tζίμι Γουέιλς, ένας εκ των συνιδρυτών της Wikipedia, ήταν αυτός που ανήρτησε τις πρώτες εκείνες λέξεις της Wikipedia μέσω ενός λογισμικού wiki, που θα του επέτρεπε τη δημιουργία ενός διαδικτυακού λεξικού. Ο Γουέιλς με καταγωγή από τον νότο των ΗΠΑ, μετά την αποφοίτησή του είχε ήδη καταφέρει να βγάλει αρκετά χρήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα ώστε να ζήσει μια άνετη ζωή. Όμως επέλεξε να τα επενδύσει στον χώρο του ίντερνετ.

Το 1996 ίδρυσε με δύο συνεταίρους του την Bomis, που προσέφερε παρόμοιες υπηρεσίες με την Yahoo. Σε αυτήν ανήκε και η μηχανή αναζήτησης The Babe Engine, για αναζήτηση αποκαλυπτικών γυναικείων φωτογραφιών. Ωστόσο, ήδη από τότε ο Γουέιλς ήθελε να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα αποτελεί σημείο αναφοράς.

Wikipedia

Πάντως η Wikipedia ως έργο αναφοράς αρχικά αγνοήθηκε ή υποτιμήθηκε. Ωστόσο εδώ και χρόνια κατάφερε να εκτοπίσει από τις πρώτες θέσεις μεγάλα λεξικά, ενώ και η ιστορική εγκυκλοπαίδεια Britannica με ιστορία 244 χρόνων, από το 2012 βγαίνει μόνο διαδικτυακά.

Συγκριτικά πάντως οι πόροι της Wikipedia είναι μικροί σε σχέση με τα μεγάλα ονόματα του διαδικτύου. Το Ίδρυμα της Wikipedia που χρηματοδοτεί την τεχνική υποστήριξη της διαδικτυακής πλατφόρμας πληρώνει πάνω από 100 προγραμματιστές και λαμβάνει ετησίως πάνω από 120 εκατ. δολάρια μέσω δωρεών. Η γερμανική ένωση Wikipedia Germany με πάνω από 80.000 μέλη έχει ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 18 εκατ. ευρώ.