Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις του κυβερνητικού επιτελείου σχετικά με την παρατεινόμενη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και τις αρνητικές προβλέψεις που έρχονται στο φως μέσα από εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η τελευταία πρόβλεψη έλεγε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για στασιμοπληθωρισμό μέχρι το 2024 και μεγάλες αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα.

Υπό αυτές τις προβλέψεις, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση που επιτείνεται από την επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία δυτικότερα (Μολδαβία, Υπερδνειστερία) αλλά και τις απειλές για πυρηνικό πόλεμο από την Ρωσία.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διπλή αναστάτωση καθώς όπως και η Ιταλία διαθέτει μεγάλο δημόσιο χρέος το οποίο θα επιβαρυνθεί από τα πακέτα στήριξης προς τους πολίτες.

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε σειρά πρωτοβουλιών με κυβερνητικές δράσεις για να διατηρήσει το πολιτικό πλεονέκτημα και να τονώσει την επαφή του με τα λαϊκά στρώματα που βρίσκονται δυσαρεστημένα από τους τσουχτερούς λογαριασμούς.

Νέες κυβερνητικές δράσεις – Αυτές οι σημαντικές πρωτοβουλίες είναι οι εξής:

Έρχονται νέες εκδόσεις ομολόγων

Είδαμε ότι ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγου προκειμένου να ενισχύσει το δημοσιονομικό μαξιλάρι με φθηνό χρήμα, φθηνότερο από αυτό που αναμένει στο μέλλον. Το ΥΠ.ΟΙΚ. θα προχωρήσει σε τουλάχιστον άλλες 2 εκδόσεις μέσα στο 2022 για φθηνό χρήμα, καθώς θα δαπανηθούν χρήματα στην επιδότηση λογαριασμών και την διαφορά που θα καλύπτει το κράτος από την επιβολή πλαφόν από τον Ιούνιο στην τιμή ρεύματος.

Στεγαστική πολιτική για νέους

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανακοινωθεί το νέο στεγαστικό πρόγραμμα για τα νέα ζευγάρια και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Θα είναι διπλή η δράση. Θα είναι ένα στεγαστικό επίδομα όπως το επίδομα που έδινε ο Οργανισμός Εστίας Κατοικίας και άτοκα δάνεια για νέα ζευγάρια και ευάλωτα νοικοκυριά. Οι πληροφορίες λένε ότι το πιθανότερο να ανακοινωθεί στο συνέδριο της Ν.Δ. 6-8 Μαΐου που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Εθνικό σχέδιο για τους καταναλωτές

Μέσα στον Μάιο θα ανακοινωθεί και το εθνικό σχέδιο για την ενεργειακή κρίση με την επιβολή πλαφόν στην τιμή ρεύματος. Το σχέδιο θα είναι αξίας 4 δισ. ευρώ και αναμένεται να φέρει ξανά τους λογαριασμούς σε λογικά πλαίσια.

Νέο έκτακτο επίδομα

Το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται επίσης άλλο ένα έκτακτο επίδομα ακρίβειας περίπου 200 ευρώ για ευάλωτες οικογένειες και νοικοκυριά. Θα είναι το ίδιο που δόθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι την 1η Ιουνίου θα έχουμε και νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που θα τονώσει εργοδότες και επιχειρηματίες. Είχε ανακοινωθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Νέος κατώτατος και αυξημένος μέσος μισθός

Από 1η Μαΐου θα τρέξει ο νέος κατώτατος μισθός στα 711ευρώ που θα παρασύρει και άλλες κρατικές παροχές. Αναμένεται να αυξήσει τον μέσο μισθό στην Ελλάδα.

Χαλάρωση από Ε.Ε. και έσοδα από τουρισμό

Παρά τον διχασμό, η ελληνική πλευρά αναμένει μια λύση από την Ευρώπη στο τέλος Μαΐου. Το πιθανότερο να είναι μια χαλάρωση στους δημοσιονομικούς κανόνες. Παράλληλα, υπάρχει σχετική αισιοδοξία για δημοσιονομικά έσοδα από την τουριστική περίοδο άνω των 18 δισ. ευρώ.