Το τελευταίο διάστημα, οι λογαριασμοί ρεύματος είναι αρκετά … φουσκωμένοι. Κι όμως, υπάρχουν τρόποι προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρήματα. Οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις και εξηγούν πώς με 6 απλούς τρόπους θα μπορούσατε να δείτε σημαντικές μειώσεις στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

Πώς θα μειώσω το λογαριασμό ρεύματος

1. Είναι φθηνότερο να βράζω νερό σε ηλεκτρικό βραστήρα ή σε εστίες;

Ίσως πρόκειται για την ερώτηση του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Ο Μπράιαν Χόρν, ανώτερος σύμβουλος πληροφοριών και ανάλυσης στην Energy Saving Trust, υποστηρίζει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας βραστήρας είναι πιο αποδοτικός σε σύγκριση με μια εστία.

Οι βραστήρες θα βράζουν το νερό πιο γρήγορα καταναλώνοντας συγχρόνως, λιγότερη ενέργεια. Ειδικότερα, οι εστίες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο και καταναλώνουν έως και τρεις φορές περισσότερη ενέργεια.

2. Καταναλώνω ενέργεια αφήνοντας τον φορτιστή του τηλεφώνου μου στην πρίζα;

Ναι. Η British Gas εκτιμά ότι θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε περίπου 70 – 230 ευρώ ετησίως, εάν αφαιρούσατε το φορτιστή από την πρίζα κάθε φορά που ολοκληρωνόταν η φόρτιση μιας ηλεκτρικής συσκευής.

3. Μπορώ να πλένω σωστά τα ρούχα μου κάτω από τους 40C;

Βεβαίως! «Οι σύγχρονες σκόνες πλυσίματος και τα απορρυπαντικά λειτουργούν αποτελεσματικά ακόμη, και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες», λέει ο Χόρν. Εάν επιλέξετε να πλένετε στο εξής, τα ρούχα σας αντί για τους 40 στους 30 βαθμούς, τότε θα μειώνατε την κατανάλωση ενέργειας κατά 40%.

4. Να διατηρώ τη θέρμανση στο σπίτι σε σταθερή θερμοκρασία ή να ανάβω το καλοριφέρ μόνο όταν το χρειάζομαι;

Θα εξοικονομείτε πάντα χρήματα κλείνοντας τη θέρμανση όταν δεν τη χρειάζεστε, υποστηρίζει ο Χορν μιλώντας στον guardian. Πράγματι, θα χρειαστεί επιπλέον ενέργεια για να ζεσταθεί το σπίτι, όταν ανάψετε ξανά τη θέρμανση αλλά σε κάθε περίπτωση, η απαιτούμενη ενέργεια θα είναι πάντοτε λιγότερη συγκριτικά, με την αντίστοιχη που θα καταναλώνατε εάν η θέρμανση εξακολουθούσε να λειτουργεί όταν δεν την χρειαζόσασταν.

5. Έχει πάντα νόημα να σβήνω τα φώτα όταν φεύγω από ένα δωμάτιο;

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε έως και 30 ευρώ το χρόνο.

6. Είναι φθηνότερο να κάνω μπάνιο ή ντους;

Ένα σύντομο ντους θα ήταν η καλύτερη επιλογή καθώς ένα αφρόλουτρο απαιτεί περίπου 90 λίτρα νερού, χωρισμένο μεταξύ 60 λίτρων ζεστού νερού και 20 έως 30 κρύου.