Αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σχεδιάζουν οι ιδιοκτήτες της γνωστής βρετανικής εταιρείας υποδημάτων Dr. Martens, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, η ιδιωτική επενδυτική εταιρεία Permira, αναμένεται να πουλήσει τουλάχιστον το 25% της επιχείρησης. Τα προϊόντα της Dr. Martens εξελίχθηκαν σε «επαναστατικό σύμβολο» των νέων τόσο την δεκαετία του ’70 όσο και την δεκαετία του ’90 όπου η μάρκα βρισκόταν στα καλύτερά της.

Η Dr. Martens πουλά σήμερα περισσότερα από 11 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια ετησίως σε πάνω από 60 χώρες. Η γνωστή μπότα δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1960 από τον Δρ. Κλάους Μάερτενς ο οποίος, σύμφωνα με την εταιρεία, σχεδίασε ένα πρωτότυπο ζευγάρι με ανατομική σόλα για να βοηθήσει το σπασμένο του πόδι να γίνει καλά. Η παραγωγή της μπότας σε μεγαλύτερη κλίμακα ξεκίνησε μετά από δυο χρόνια και λόγω της άνεσής του το παπούτσι ήταν αρχικά δημοφιλές σε «ηλικιωμένους».

Τότε ήταν που η οικογένεια Griggs στην Αγγλία η οποία κατασκεύαζε παπούτσια ανακάλυψε αυτό το «διαμάντι» και αγόρασε τα αποκλειστικά δικαιώματα για την πώληση του γνωστού παπουτσιού. Στην δεκαετία του 2000, ωστόσο, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε τέτοιο βαθμό που η εταιρεία αναγκάστηκε να κλείσει εργοστάσια για να αποφύγει την πτώχευση. Το 2014 η Permiera αγόρασε το εμπορικό σήμα για περίπου $400 εκατ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν από $220 εκατ. τότε σε πάνω από $900 εκατ. για το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2020.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το 2019 η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ότι ορισμένοι αναγνώστες διαμαρτυρήθηκαν για την ποιότητα των Dr. Martens και συγκεκριμένα για τα πέλματα και τις ραφές τονίζοντας ότι τα προβλήματα ήταν το αποτέλεσμα της παράνομης κατασκευής τους στην Κίνα. Η απάντηση της Permira είναι ότι τα πρότυπα ποιότητας δεν έχουν αλλάξει αφού ο αρχικός ιδιοκτήτης (R. Giggs Group) μετέφερε την παραγωγή της μπότας από την Βρετανία στην Κίνα πριν από μια δεκαετία περίπου.