Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, καθώς και οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν το δικό τους μήνυμα για τα 55 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα των Απριλιανών.

Σακελλαροπούλου: Η αδιαπραγμάτευτη εγγύηση της δημοκρατίας, πηγή δύναμης του ατομικού και συλλογικού εαυτού μας

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρει στο μήνυμα της ότι «η 21η Απριλίου μας επαναφέρει κάθε χρόνο σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας».

«Η επταετία της δικτατορίας κατέλυσε το πολίτευμα και τους θεσμούς του, όξυνε τον εθνικό διχασμό και κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου. Η πολιτική, πολιτιστική και πνευματική οπισθοδρόμηση που βίωσε τότε η χώρα παραπέμπουν σήμερα σε μνήμες και εμπειρίες μακρινές», σημειώνει και προσθέτει: «Στην επούλωση του εθνικού μας τραύματος συνέβαλε καθοριστικά η ειρηνική περίοδος και η ευημερία της Μεταπολίτευσης».

Μητσοτάκης: Η δοκιμασία της Δημοκρατίας μπορεί να αλλάζει μορφές

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε:

«Πενήντα πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της δικτατορίας στην Ελλάδα, η 21η Απριλίου 2022 έρχεται να υπογραμμίσει πως η δοκιμασία της Δημοκρατίας μπορεί να αλλάζει μορφές.

Ο αυταρχικός δεσποτισμός επιτίθεται σήμερα στην ελεύθερη πολιορκημένη Ουκρανία. Ενώ σ’ όλες τις χώρες ο λαϊκισμός διακινεί ξανά δήθεν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. Προτείνοντας ανύπαρκτες λύσεις σε υπαρκτές προκλήσεις.

Η απάντησή μας, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενότητα της κοινωνίας στη βάση της αλήθειας. Από τη διαρκή αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού. Και από την καθημερινή προσπάθεια να προοδεύει η Ελλάδα και να ευημερούν οι Έλληνες.»

Τσίπρας: Η μνήμη για το χτες της αντίστασης και της εξέγερσης είναι η μήτρα για το αύριο της ελευθερίας

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε:

«Σαν σήμερα επίορκοι Συνταγματάρχες υποδούλωσαν την πατρίδα με τα όπλα που εκείνη τους έδωσε για να την προστατεύουν.

Και η αγριότητα, ο φόβος, τα βασανιστήρια, οι εξορίες και ο θάνατος, έγιναν καθεστώς για 7 ολόκληρα χρόνια!

Και χρειάστηκαν πολλοί αγώνες, πολλή γενναιότητα, και πολύ αίμα, για να σπάσουν οι χειροπέδες της δημοκρατίας.

Σε αυτούς τους αγώνες και σε όλους όσοι στάθηκαν απέναντι στα τανκς και έδωσαν τη ζωή τους για αυτό που σήμερα όλοι θεωρούμε αυτονόητο, αξίζει σήμερα να αφιερώσουμε μια στιγμή μνήμης και βαθιάς ευγνωμοσύνης.

Γιατί η μνήμη για το χτες της αντίστασης και της εξέγερσης είναι η μήτρα για το αύριο της δικαιοσύνης και της ελευθερίας.

Δεν ξεχνάμε!»

Ανδρουλάκης: Ο αγώνας για μια ποιοτική δημοκρατία, μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και κράτους δικαίου είναι διαρκής

Το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη:

«Σήμερα είναι η πιο σκοτεινή επέτειος στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Επτά χρόνια βασανιστηρίων, εξορίας, λογοκρισίας και καταπίεσης για τον ελληνικό λαό.

Η χούντα των συνταγματαρχών οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου, που τις συνέπειες της βιώνει ακόμη ο ελληνισμός, αλλά και στην αιματοβαμμένη καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο αγώνας για μια ποιοτική δημοκρατία, μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και κράτους δικαίου είναι διαρκής.

Οι αγώνες του λαού μας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία είναι εγγεγραμμένοι βαθιά στο πολιτικό DNA της παράταξής μας

 

ΚΚΕ: Η επέτειος βρίσκει τα λαϊκά στρώματα μπροστά σε ζοφερή πραγματικότητα

«Πενήντα πέντε χρόνια πριν, το ξημέρωμα της 21ης Απρίλη 1967, οι εργατικές-λαϊκές δυνάμεις της χώρας μας βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αστική στρατιωτική δικτατορία. Η σημερινή επέτειος αποτελεί ημέρα μνήμης, αλλά και τιμής σε όσους κι όσες αντιστάθηκαν με κάθε κόστος σε αυτήν, προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα και τις ελευθερίες της εργατικής-λαϊκής πλειοψηφίας, κόντρα στους σχεδιασμούς της καπιταλιστικής εξουσίας και των διεθνών συμμάχων της», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τα 55 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας.

Επισημαίνει ότι «το ΚΚΕ αισθάνεται υπερήφανο για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση χιλιάδων υποστηρικτών του, μελών και στελεχών του, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιδικτατορικής πάλης, που κατόρθωσαν με βαριές θυσίες να ανασυγκροτήσουν τις κομματικές του οργανώσεις και να συγκροτήσουν την ΚΝΕ, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας» και προσθέτει, μεταξύ άλλων:

«Η φετινή επέτειος της δικτατορίας βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπροστά σε μια ζοφερή πραγματικότητα», καθώς «καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες αναιμικής οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη, προσφέροντας νέες θυσίες» και «να αναμετρηθούν με το ξέσπασμα του -εδώ και χρόνια προετοιμαζόμενου- ρωσο-ουκρανικού πολέμου, που φέρνει τους λαούς μπροστά στο φάσμα μιας νέας παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, στην έκρηξη νέων εστιών πολέμου ή και μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας πιστά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τη στρατηγική κατεύθυνση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνειδητά απέφυγε να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη του δημόσιου συστήματος υγείας, βύθισε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην ενεργειακή φτώχεια, πετσόκοψε τα εργασιακά δικαιώματα, ενέτεινε την καταστολή και την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων, που όλο και περισσότερο εμπλέκουν την Ελλάδα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», προσθέτει.

Γ. Βαρουφάκης: Δεν ξεχνάμε

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης γράφει για την επέτειο:

«55 χρόνια πέρασαν από το χουντικό πραξικόπημα που έστησε η CIA & στήριξε για 7 πέτρινα χρόνια η Ουάσιγκτον, με την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ – μέχρι να ολοκληρωθούν τα σχέδια τους για διχοτόμηση της Κύπρου. Σήμερα, που ΝΑΤΟ & Ουάσιγκτον “ηγούνται” νέων εξορμήσεων εμείς δεν ξεχνάμε…».