Η υπόθεση Folli – Follie δεν είναι μια απλή υπόθεση «πειραγμένων» ισολογισμών και χειραγώγησης της μετοχής. Είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, πού αναδεικνύει τις διαχρονικές σχέσεις διαφθοράς επιχειρηματιών, χρηματιστών, πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.

Στη δημοσιότητα έχουν έρθει τα ονόματα των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ Φλαμπουράρη, Χαρίτση, Αραχωβίτη και Μπαλαούρα, οι οποίοι εμφανίζονται να παρεμβαίνουν υπέρ των συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Σημειωτέον ότι όλοι οι πραναφερθέντες αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους από την εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία στελέχους της Follie – Follie με τον Τζ. Κουτσολιούτσο.
Η Δικαιοσύνη, πού επιχείρησε ήδη να βγάλει άκρη με την υπόθεση, έχει θέσει την ενδεχόμενη εμπλοκή στελεχών της τότε διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο αρχείο, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Εμείς σήμερα θέτουμε καίρια ερωτήματα και ζητάμε από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, καθώς και από τους εποπτεύοντες την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κκ Σταϊκούρα και Ζαββό, να ανοίξουν το φάκελο της υπόθεσης και να διερευνήσουν με σοβαρότητα τις διαπλεκόμενες σχέσεις της οικογένειας Κουτσολιούτσου με συγκεκριμένους πολιτικούς, επιχειρηματικούς και κρατικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, έχει διερευνηθεί ο ρόλος των διοικούντων τότε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δηλ. του Χαρ. Γκότση (τότε Προέδρου) και των Ν. Τρουλινού και Ξεν. Αυλωνίτη (τότε Αντιπροέδρων), σε σχέση με τον αυστηρό και ενδελεχή έλεγχο, πού υποχρεωτικά έπρεπε να κάνουν οι υπηρεσίες της Ε.Κ. και ειδικότερα η Διεύθυνση Εισηγμένων Εταιριών (τότε Διευθύντρια Ιλιάννα Κούρκαφα), πριν, αλλά και μετά την επίμαχη Έκθεση της διεθνούς εταιρίας ορκωτών λογιστών QCM, πού ανέδειξε το σκάνδαλο;

Το μεγάλο ζήτημα στο οποίο κανείς δεν αναφέρεται ήταν ο ΧΡΟΝΟΣ, πού η πλευρά των αυτουργών της απάτης είχε ανάγκη προκειμένου, είτε να κουκουλώσουν τα πραγματικά στοιχεία, είτε να ξεπουλήσουν πλήθος μετοχών πριν ξεσπάσει ο σάλος. Με τις εκ του πονηρού μεθοδεύσεις και κυρίως με την ύποπτη αδράνεια του ελεγκτικού μηχανισμού της Πολιτείας, δηλ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δόθηκε ο πολύτιμος χρόνος πού ήθελαν διακαώς οι Κουτσολιούτσοι.

Η αγορά είχε βουίξει για τις επαφές της οικογένειας Κουτσολιούτσου με τον Σωκράτη Λαζαρίδη (Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών) και τον Φόντα Αυλωνίτη (ουσιαστικά τον κινούντα τα νήματα στην Ε.Κ.), ενώ είναι γνωστό ότι αγοραπωλησίες μετοχών της Folli – Follie πραγματοποιούσαν η χρηματιστηριακές εταιρίες. Μπορεί λοιπόν ο αρμόδιος Εισαγγελέας, αφού ανασύρει την υπόθεση από το αρχείο, να ανοίξει κατ’ αρχήν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των ανωτέρω, αλλά και άλλων εμπλεκομένων, προκειμένου να αποδειχθεί η φημολογούμενη σχέση τους.

Οι ευθύνες για σκάνδαλα τέτοιου μεγέθους, με θύματα χιλιάδες Έλληνες και ξένους επενδυτές, καθώς και την αξιοπιστία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ξεκινάνε από την αδράνεια του εποπτικού μηχανισμού (ύποπτη ή βλακώδης ;). Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Πρόεδρος Βασιλική Λαζαράκου) καλό θα ήταν να ασχοληθεί σοβαρά με την ουσία του θέματος. Τα πρόσωπα και οι ευθύνες για την Folli – Follie ελπίζουμε να διερευνηθούν εις βάθος από τη Δικαιοσύνη. Η θεσμική θωράκιση, όμως, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν η Ε.Κ. να μην διαθέτει Επιτροπή Ελέγχου, πού θα δρα ανεξάρτητα, χωρίς παρεμβάσεις από τη Διοίκηση και η οποία θα στηλιτεύει στο Διοικητικό Συμβούλιο τυχόν αστοχίες και ανικανότητες στελεχών. Δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στις θέσεις ευθύνης τα ίδια πρόσωπα από την εποχή Θωμαδάκη και Πιλάβιου! Ακόμη και η σημερινή Πρόεδρος άλλαξε μετά το σάλο πού προκλήθηκε με τα χίλια ζόρια την Διευθύντρια Εισηγμένων Εταιριών Ιλιάννα Κούρκαφα (από τις στενές συνεργάτιδες του Φ. Αυλωνίτη), την οποία τοποθέτησε σε άλλη Διεύθυνση (Φορέων) ως … Διευθύντρια!

Το ζήτημα με άλλα λόγια είναι να μην έχουμε στο μέλλον παρόμοιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες η αντίδραση της Πολιτείας θα είναι είτε ανύπαρκτη, είτε ελλιπής. Δηλαδή να κοπεί ο ομφάλιος λώρος απατεώνων επιχειρηματιών με ντιλαδόρους πολιτικούς πού προσπαθούν να επηρεάσουν διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους για να κερδίσουν εις βάρος των αθώων επενδυτών και του κύρους της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.