Οι ήδη δημοφιλείς εφαρμογές γνωριμιών εκτοξεύτηκαν με την πανδημία και την μείωση των ευκαιριών για κοινωνικές συναναστροφές και για φλερτ.
Παρόλο που αυτού του είδους η τεχνολογία τείνει να συσχετίζεται με τις ευκαιριακές επαφές, μια νέα έρευνα δείχνει πως τα ζευγάρια που γνωρίζονται μέσω εφαρμογών έχουν τις ίδιες, ίσως ακόμα και μεγαλύτερες, πιθανότητες να κάνουν μακροχρόνια σχέση σε σύγκριση με όσους γνωρίζονται με τους παραδοσιακούς τρόπους.
«Συμπεράναμε ότι ζευγάρια που ήρθα κοντά μέσα από εφαρμογές γνωριμιών έχουν ισχυρότερη επιθυμία να κάνουν οικογένεια ή να δημιουργήσουν σταθερές σχέσεις, σε σύγκριση με ζευγάρια που συναντήθηκαν με τους παραδοσιακούς τρόπους», δήλωσε καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προήλθαν από έρευνα που διεξήχθη από την ελβετική στατιστική υπηρεσία, η οποία έθεσε ερωτήσεις σε άτομα ηλικίας 15 έως 79 ετών εξετάζοντας πλήθος θεμάτων. Ανάμεσα σε αυτά ήταν το πώς τα ζευγάρια που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν γνωριστεί και τι προθέσεις είχαν για τη σχέση τους.
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε ένα δείγμα 3.245 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών τα οποία βρίσκονταν σε σχέση διάρκειας κάτω των 10 ετών, διαπιστώνοντας πως το ποσοστό των ατόμων που βρήκαν σύντροφο μέσω κάποιας εφαρμογής αυξήθηκε δραματικά με την πάροδο του χρόνου.
Η ανάλυση των απαντήσεων που έδωσαν οι συμμετέχοντες έδειξε πως όσοι γνωρίστηκαν μέσω εφαρμογών είχαν την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, πρόθεση να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.
Η υπεύθυνη της έρευνας ανέφερε σχετικά με τις προκαταλήψεις που συνοδεύουν συνήθως τις εφαρμογές γνωριμιών: «Ο πανικός ότι τέτοιου είδους εφαρμογές απειλούν τις σταθερές σχέσεις δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».