Είναι από τις αγαπημένες συνήθειες των ανθρώπων και από τις δραστηριότητες που κανείς δύσκολα θα προσπαθήσει να αποφύγει. Το σεξ εκτός από το ότι βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και αποτελεί μια πολύ καλή σωματική άσκηση για να καίτε περιττές θερμίδες, ενισχύει και την εξυπνάδα!

Όπως αποδεικνύεται όμως το σεξ δεν είναι μόνο μια ευχάριστη διαδικασία αλλά είναι και ευεργετικό για το μυαλό μας.

ΜΕΛΕΤΗ

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Coventry, σε συνολικά 73 άτομα (28 άντρες και 45 γυναίκες) ηλικίας μεταξύ 50 και 83 ετών, το σεξ δεν είναι μόνο ελιξήριο νιότης αλλά και εκείνο που κρατά το μυαλό πιο κοφτερό στο πέρασμα του χρόνου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Απ’ τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα οι 37 δήλωσαν ότι κάνουν σεξ μια φορά την εβδομάδα, οι 26 μία τον μήνα και άλλοι 10 το έχουν εγκαταλείψει το άθλημα.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι εκείνοι που έχουν πιο ενεργή σεξουαλική ζωή τα καταφέρνουν κατά 2% καλύτερα από εκείνους που κάνουν σεξ μια φορά τον μήνα και 4% από εκείνους που δεν κάνουν καθόλου.

Συγκεκριμένα τα πάνε καλύτερα σε λεκτικά τεστ, όπως για παράδειγμα να κατονομάσουν όσα περισσότερα ζώα γίνεται από ένα γράμμα σε ένα λεπτό, αλλά και σε οπτικά τεστ όπως το να ζωγραφίσουν κάτι που τους έδειξαν.

Αν και οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα στο γιατί συνδέεται η σεξουαλική δραστηριότητα με τη δύναμη του μυαλού, υποστηρίζουν ότι το σεξ συνδέεται με την ντοπαμίνη και την ωκυτοκίνη, ορμόνες που στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο. Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα.

Κατά τ’ άλλα να σημειώσουμε ότι σε μια διαδικτυακή έρευνα του Match στο πλαίσιο δημιουργίας ενός site γνωριμιών για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, προέκυψε ότι το 24% άνω των 50 θα έκανε σεξ με κάποιον νέο σύντροφο μέσα στον πρώτο μήνα, σε σχέση με το 18% των ατόμων μεταξύ 18 και 24 ετών.

ΠΤΩΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Σε μια άλλη έρευνα διαπιστώθηκε όπως αναφέρουν ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ όταν τα ποντίκια σταματούσαν να κάνουν σεξ αυτό είχε μια πτωτική επίδραση στην εξυπνάδα τους.

«Ανακαλύψαμε ότι παρόλο που υπήρξε παραγωγή νέων νευρώνων, οι γνωστικές ικανότητες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του πειράματος μειώνονταν όταν τα ποντίκια υποβάλλονταν σε μακρές περιόδους αποχής από τη σεξουαλική δραστηριότητα» είπαν χαρακτηριστικά.

Η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα να «κατακλύζεται» ο εγκέφαλος με οξυγόνο.

Με τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ συμφωνούν και συνάδελφοί τους από το πανεπιστήμιο Konkuk της Νότιας Κορέας, οι οποίοι επισημαίνουν σε έρευνά τους ότι το σεξ αυξάνει τις διανοητικές λειτουργίες.

Η σεξουαλική δραστηριότητα ρυθμίζει τη δημιουργία των νευρώνων στην περιοχή του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο, δρώντας ενάντια στις επιζήμιες λειτουργίες που προκαλούνται υπό ακραία πίεση και στρες.

Τα μεγαλύτερα ζευγάρια που είναι πιο δραστήρια σεξουαλικά, έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, κάτι που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ανέφερε δημοσίευμα του περιοδικού Glamour που επικαλείται η MailOnline.