Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον εμβολιασμό δεκάδων κυβερνητικών αξιωματούχων, την ώρα που οι υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες περιμένουν τη σειρά τους, με τις δόσεις των εμβολίων να είναι πολύ λιγότερες των αρχικών εκτιμήσεων.

Μάλιστα, οι εμβολιασμοί κυβερνητικών αξιωματούχων έγιναν θέμα και στο Politico, ενώ το Κίνημα Αλλαγής κάνει σήμερα λόγο για προκλητική κίνηση.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εμμένει στην άποψη ότι ο εμβολιασμός των 126 στελεχών ήταν απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, επιχείρημα το οποίο χρησιμοποίησε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Οι αντιδράσεις αφορούν κυρίως τον εμβολιασμό υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς η αρχική λίστα διευρύνθηκε σημαντικά στην πορεία.

Ο συμβολισμός της κίνησης θα μπορούσε να περιοριστεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΚΙΝΑΛ: Να σταματήσουν οι κατ’ εξαίρεση προκλητικοί εμβολιασμοί κυβερνητικών αξιωματούχων

Το Κίνημα Αλλαγής καταλογίζει στη κυβέρνηση αδιαφάνεια για τους εμβολιασμούς κάνοντας λόγο για προκλητικότητα κρατικών αξιωματούχων να εμβολιστούν.

«Το επικοινωνιακό show της κυβέρνησης με τα εμβόλια κρύβει δυστυχώς και αδιαφάνεια. Ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός τόσων κρατικών αξιωματούχων παίρνει πια προκλητικές διαστάσεις», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, όπου σημειώνεται ότι «η σειρά του εμβολιασμού έχει σε προτεραιότητα υγειονομικούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τις ευπαθείς ομάδες. Κανέναν άλλον».

Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει να δημοσιοποιηθεί άμεσα ο κατάλογος όσων έχουν εμβολιαστεί κατ’ εξαίρεση (πλην υγειονομικών και ευπαθών ομάδων).

H απάντηση Πέτσα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση για τους εμβολιασμούς αξιωματούχων, ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε στην ΕΡΤ ότι είναι δύο οι λόγοι για τους εμβολιασμούς κυβερνητικών στελεχών. «Ο πρώτος είναι καθαρά συμβολικός: να δώσουν το μήνυμα στους πολίτες ότι μιλάμε για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και να προτρέψουν τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Πρόσθεσε ότι «το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τη συνέχεια του κράτους. Υπάρχουν τομείς της κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας που πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν. Εκεί έχει επιλεγεί ένας αριθμός 126 ατόμων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου που θα εμβολιαστούν μαζί με τους υπόλοιπους περίπου 215.000 συμπολίτες μας που θα έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer μέχρι το τέλος Ιανουαρίου».

Κριτική από Τσίπρα

Έντονη κριτική άσκησε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να τονίζει ότι «οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς παρατάχτηκαν για μια selfie με το εμβόλιο, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν αρκετά ακόμη για γιατρούς και νοσοκόμες στην πρώτη γραμμή του μετώπου και ενώ οι πολίτες πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να εμβολιαστούν.

Τι καταγγέλλουν οι υγειονομικοί

Η λίστα των εμβολιασμών προκάλεσε  έντονες αντιδράσεις από υγειονομικούς.

Ο Δρ. Παναγιώτης Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), επέκρινε πώς στο νοσοκομείο Σωτηρία – το οποίο έπρεπε να είναι το εμβληματικό νοσοκομείο της χώρας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού – αναβλήθηκαν προγραμματισμένοι εμβολιασμοί για δεκάδες εργαζόμενους.

“Στη θέση τους εμβολιάστηκαν οι υπουργοί. Ντροπή”, έγραψε ο Παπανικολάου στο Twitter.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου “Σωτηρία”, Σωκράτης Μητσιάδης έκανε λόγο για λάθος στον προγραμματισμό, δηλώνοντας ότι 56 από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας εμβολιάστηκαν την Τρίτη από τους 61 που ήταν προγραμματισμένοι.

«Λόγω ενός λάθους στον προγραμματισμό, αυτοί οι πέντε θα εμβολιαστούν αύριο και η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά», δήλωσε ο Μιτσιάδης.

Politico: Έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα

 

Στο θέμα αναφέρθηκε το Politico, κάνοντας λόγο για έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα, καθώς δεκάδες ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλαβαν πρώτοι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, πριν από τους περισσότερους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κυβερνητικό σχέδιο εμβολιασμού, το οποίο κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό είναι «το προσωπικό που είναι κρίσιμο για τις κυβερνητικές λειτουργίες», μαζί με γιατρούς, νοσοκόμες και εκείνους που ζουν σε γηροκομεία.

Η κυβέρνηση δημοσίευσε έναν αρχικό κατάλογο 45 αξιωματούχων που θα συμπεριληφθούν σε αυτήν την ομάδα, όπως υπουργοί, γενικοί γραμματείς, επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας και ηγέτες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.