Απίστευτη πίεση δέχονται τα βρετανικά νοσοκομεία, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ήδη, οι γιατροί ανησυχούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες, ενώ ένωση γιατρών ζήτησε εθελοντές.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων ξεπέρασε ακόμη και το ρεκόρ του πρώτου κύματος. Στις 28 Δεκεμβρίου, 20.426 ασθενείς νοσηλευόταν, έναντι 18.974 στις 12 Απριλίου, που ήταν και το ρεκόρ του πρώτου κύματος. Έντονες πιέσεις αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας σε Ουαλία και Σκοτία.

Τη Δευτέρα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε 41.385 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό σε μια ημέρα.

Ειδικοί ζητούν νέους εθνικούς περιορισμούς για να προλάβουν μια «καταστροφή» στην αρχή του 2021. Ο καθηγητής Άντριου Χέιγουορντ του University College London δήλωσε στο Today: «Μπαίνουμε σε μία πολύ επικίνδυνη φάση της πανδημίας και χρειάζεται να είμαστε αποφασιστικοί και να πάρουμε πρόωρα μέτρα για αν προλάβουμε μία καταστροφή τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».

Μάλιστα, ανέφερε ότι η αύξηση της μεταδοτικότητας κατά 50% σημαίνει ότι τα επίπεδα περιορισμών που λειτουργούσαν δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να χρειαστούν μέτρα πιο αυστηρά απ’ αυτά που προβλέπονται στην κλίμακα 4.

Η Σαμάνθα Μπατ Ραουντεν, γιατρός στο NHS και πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του Ηνωμένου Βασιλίου, εξέφρασε την απόγνωσή της, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα στην πρώτη γραμμή είναι πολύ άσχημα και ότι οι τα νοσοκομεία ξεμένουν από οξυγόνο.

Η ίδια ζήτησε βοήθεια από φοιτητές ιατρικής και από ανθρώπους που έχουν στο παρελθόν βοηθήσει ασθενείς.