Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» (και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε.

Ο Μέγας Βασίλειος σύμφωνα με την παράδοση για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.

Πώς φτιάχνουν την Πρωτοχρονιάτικη, παραδοσιακή, βασιλόπιτα 5 γνωστοί Έλληνες σεφ

Υλικά συνταγής για τη βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου


125 γρ. αμύγδαλα λευκά
125 γρ. φουντούκια
250 γρ. βούτυρο αγελάδας κομμένο σε κύβους + επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί
250 γρ. άχνη ζάχαρη & επιπλέον για πασπάλισμα
300 γρ. ξερά φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες), ψιλοκομμένα
200 γρ. λικέρ Amaretto ή κονιάκ ή ό,τι άλλο μας αρέσει
6 τεμ. αυγά μεγάλα
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & επιπλέον για το ταψί
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση συνταγής για τη βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου

Σ’ ένα μπολ βάζουμε τα ξερά φρούτα και το λικέρ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν. Στο μεταξύ, αλέθουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μαζί με τα φουντούκια και λίγη από την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το βούτυρο και την υπόλοιπη άχνη. Τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να γίνουν μια λευκή κρέμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ξερά φρούτα μαζί με το λικέρ και ρίχνουμε τον πολτό στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε ξανά, προσθέτοντας σταδιακά και τα αυγά. Μόλις αναμειχθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο μείγμα ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), έως ότου ενσωματωθούν.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν ξεφορμάρουμε. Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Συνταγή για βασιλόπιτα – Άκης Πετρετζίκης

300 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
7 γρ. μαχλέπι
2 γρ. μαστίχα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
1 βανιλίνη
4 αβγά, θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. γάλα, 3,5%
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής για τη βασιλόπιτα του Άκη Πετρετζίκη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά.

Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.

Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ. Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ. Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα. Μόλις είναι έτοιμη και κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Συνταγή για βασιλόπιτα – Δημήτρης Μακρυνιώτης


500 γρ. βούτυρο αγελάδος
500 γρ. ζάχαρη
10 μεσαία αυγά
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. πούδρα αμυγδάλου
1 κ.σ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
1 βανίλια
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
300 γρ. αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας
50 ml ποτό της αρεσκείας σας
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση συνταγής για τη βασιλόπιτα του Δημήτρη Μακρυνιώτη

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα φρούτα, το ποτό και λίγο καυτό νερό, για να μαλακώσουν τα φρούτα και να απορροφήσουν το ποτό. Ιδανικά, καλό θα είναι να γίνει από την προηγούμενη μέρα.

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν καλά. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά που πριν έχουμε χτυπήσει καλά.

Αφού το μίγμα μας πάρει τα αυγά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα. Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30εκ. και με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή ενός ψαλιδιού κόβουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ακριβώς στην διάμετρο του ταψιού.

Τοποθετούμε το χαρτί μέσα στο ταψί και έπειτα ρίχνουμε μέσα το μίγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-165 στον αέρα για 1 ώρα περίπου. Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα μας και κρυώσει 5 λεπτά την αναποδογυρίζουμε και αφαιρούμε το χαρτί.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ελαφρώς όλη την βασιλόπιτα όταν κρυώσει.

Συνταγή για βασιλόπιτα – Ντίνα Νικολάου


Για το κέικ

4 αυγά
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο, λιωμένο (χωρίς όμως να κάψει) και κρυωμένο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

 

200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
115 γρ. φουντούκια, τριμμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη
4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

Για την επικάλυψη

100 γρ. βούτυρο
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκοπανισμένη
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος, τριμμμένη στην χονδρή πλευρά του τρίφτη
3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
ζάχαρη άχνη και σκόνη κακάο, ανακατεμένα και κοσκινισμένα, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής για τη βασιλόπιτα της Ντίνας Νικολάου

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει, αλλά χωρίς να κάψει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, την καρυδόψιχα, την τριμμένη σοκολάτα γάλακτος, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που να μοιάζει με χονδρά τρίμματα. Το βάζουμε σε ένα νάιλον σακουλάκι και το αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε την υπόλοιπη συνταγή.

Στη συνέχεια, ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κουβερτούρα, τα φουντούκια, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κατά μέρος.

Για το κέικ σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω το λιωμένο αλλά κρύο βούτυρο και το γιαούρτι και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας με μια μαρίζ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια στρογγυλή και βαθιά φόρμα με διάμετρο 26 – 28 εκ., κατά προτίμηση με αποσπώμενα τοιχώματα, για εύκολο ξεφορμάρισμα.

Ρίχνουμε στη φόρμα το 1/3 της ποσότητας του κέικ, ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και αδειάζουμε επάνω του τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το άλλο 1/3 του μείγματος κέικ και από πάνω απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα της γεμισης. Στο στάδιο αυτό βάζουμε στο μείγμα και το «φλουρί», τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο. Σκεπάζω με το υπόλοιπο μείγμα για κέικ και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.

Τέλος, πασπαλίζουμε καλά όλη την επιφάνεια με το μείγμα-τρίμμα της επικάλυψης που έχουμε αφήσει στο ψυγείο. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 1 ώρα. Την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε. Οταν κρυώσει τελείως την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σκόνη κακάο. Αν έχετε πιτσιρίκια, με την διαφορετική αυτή βασιλόπιτα σίγουρα θα ξετρελαθούν.

Συνταγή για βασιλόπιτα – Γιώργος Τσούλης 

βασιλόπιτα συνταγή

250 γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, σε θερμοκρασία δωματίου

180 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

6 αυγά, medium

20 ml κονιάκ (προαιρετικά)

600 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

250 γρ. ΝΟΥΝΟΥ Γεύσεις Σπιτικές

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

Προετοιμασία και εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, τη ζάχαρη χτυπάμε με το φτερό για 3-4 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ.

Κατόπιν, καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Έπειτα, χτυπώντας παράλληλα, ρίχνουμε 1-1 τα αυγά περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο προτού ρίξουμε το επόμενο.
Συνεχίζουμε με το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ΝΟΥΝΟΥ Γεύσεις Σπιτικές, τη μισή ποσότητα αλευριού και ανακατεύουμε.
Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε εκ νέου.
Στη συνέχεια, καθαρίζουμε το φτερό από τη ζύμη με την σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, καθαρίζουμε τα τοιχώματα σε περίπτωση που έχει μείνει αλεύρι και αδειάζουμε το μείγμα σε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 30εκ., την οποία έχουμε βουτυρώσει και στρώσει με λαδόκολλα.
Ύστερα, απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα προσέχοντας να το έχουμε λίγο πιο φουσκωτό στις άκρες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 45 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα. Σε αυτό το σημείο μπορούμε είτε να πασπαλίσουμε την βασιλόπιτα με άχνη ζάχαρη είτε να συνεχίσουμε με την επικάλυψη.
Για την σοκολατένια επικάλυψη: Απλώνουμε ομοιόμορφα τη σοκολάτα κουβερτούρα από πάνω, κάνουμε παράλληλες γραμμές με τη λευκή σοκολάτα στην επιφάνεια του κέικ και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε κάθετα από την άλλη μεριά για να δημιουργήσουμε σχηματάκια.