Ένας από τους τρόπους με τους οποίους θα γίνεται η συνταγογράφηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό είναι η άυλη συνταγοράφηση -γνωστή και ως ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην πλατφόρμα embolio.gov.gr.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του gov.gr και της ΗΔΙΚΑ για να ενεργοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση απαιτούνται 3 στοιχεία:

• οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet
• ο ΑΜΚΑ του πολίτη ή και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών του
• ο αριθμό του κινητού τηλεφώνου ή/και η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (e-mail), όπου θα έρχονται οι ενημερώσεις για την άυλη συνταγογράφηση

Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσα από την ενότητα Ατομικά Στοιχεία που βρίσκεται στην πλατφόρμα για την άυλη συνταγογράφηση, εδώ.

Μέσω της άυλης συνταγογράφησης οι πολίτες λαμβάνουν από τον γιατρό, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, τα στοιχεία των συνταγών φαρμάκων ή των παραπεμπτικών εξετάσεων με μήνυμα (SMS) ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) στο κινητό και όχι με εκτυπώσεις.

Με την εγγραφήστο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης, οι πολίτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να λαμβάνουν ενημερώσεις μέσω SMS ή email για ιατρικά τους ραντεβού. Για να εκτελέσει κανείς την ηλεκτρονική συνταγή, πηγαίνει με το κινητό του στο φαρμακείο ή το διαγνωστικό ιατρείο και αντίστοιχα:

• Ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή φαρμάκων, ή το διαγνωστικό ιατρείο εκτελεί το παραπεμπτικό εξετάσεων με τον αριθμό (barcode) που έχετε λάβει.
• Αν έχετε χάσει το sms ή το e-mail με τον αριθμό (barcode), ο φαρμακοποιός ή ο ιατρός του διαγνωστικού ιατρείου βρίσκει τη συνταγή σας με τον ΑΜΚΑ σας.  Για να την εκτελέσει, του γνωστοποιείτε τον κωδικό επιβεβαίωσης που θα λάβετε στο κινητό σας.
• Όταν εκτελεστεί η συνταγή φαρμάκων ή το παραπεμπτικό εξετάσεων, θα λάβετε ενημερωτικό sms ή e-mail.