Δεν θα νοσήσει αυτός που θα λάβει το εμβόλιο, υποστήριξε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σημείωσε όμως, ότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για τη μεταδοτικότητα του, δηλαδή, ακόμη δεν είναι σαφές για τον λόγο αυτό πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας ακόμη και μετά το εμβόλιο μέχρι να υπάρξει ανοσία.
Για το πότε θα επιτευχθεί η ανοσία στη χώρα μας, ο κ Μανωλόπουλος επισήμανε ότι υπολογίζεται να γίνει ΄μεχρι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, γύρω στην Άνοιξη θα μειωθεί λίγο η πίεση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ακόμη μέτρα όπως π χ η μάσκα, συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, πρέπει τουλάχιστον το 70% των ανθρώπων να εμβολιαστεί με εξαίρεση τα παιδιά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για όσους έχουν νοσήσει, όπως είπε, επειδή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η χρονική διάρκεια των αντισωμάτων, ίσως αργότερα να πρέπει και όσοι νόσησαν να εμβολιαστούν.
Παράλληλα, για τις 2 αλλεργικές αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν στην Βρετανία, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ανθρώπους με σοβαρά αλλεργικά προβλήματα, τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν. Ενώ όπως είπε, αρχικά υπήρχε οδηγία που έλεγε να μη λαμβάνεται από όσους έχουν σοβαρές αλλεργίες, σε μια πιο προσεκτική μελέτη όμως αυτή η η σκέψη απομακρύνθηκε.
Για τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για τη νέα τεχνολογία που διαθέτει το εμβόλιο της Pfizer, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο όπου σε αντίθεση με ότι ακούγεται, δεν επεμβαίνει στο dna. Αντιθέτως, μπαίνει στο κυτταρόπλασμα και προκαλεί σύνθεση της πρωτεΐνης.
Για τα φάρμακα, τόνισε ότι μελετώνται τα αποτελέσματα των δυο μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ωστόσο, όπως είπε είναι μια ιδιαίτερη θεραπεία η οποία δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλο πληθυσμό η παραγωγή τους. Επίσης, άλλη μια ιδιαιτερότητα είναι ότι πρέπει να χορηγηθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο, πριν ακόμη εκδηλωθούν συμπτώματα.