Διασταυρώσεις στοιχείων, παρακολούθηση της απόδοσης των ρυθμίσεων, αξιοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων και των διασταυρώσεων, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι μερικά από τα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αλλά και της είσπραξης οφειλών που η συγκυρία έχει συσσωρεύσει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, χτες, σε διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ με επίκεντρο το ιδιωτικό χρέος και τα στοιχεία από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στόχος είναι να πιεστούν όσοι έχουν να πληρώσουν αλλά παράλληλα να διευκολυνθούν όσοι είναι σε δυσκολία.
Να σημειωθεί ότι προς ώρας 2-2,5 δις φόρων που έχουν ανασταλεί λόγω πανδημίας και θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται από το Μάιο, ενώ από Μάρτιο ως και τον Οκτώβριο προστέθηκαν άλλα 2,7 δις στο «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και είναι προφανές ότι στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου θα προστεθούν τουλάχιστον 2 δις ευρώ ακόμα.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πιτσιλής το σύνολο των φορολογικών χρεών θα ξεπεράσει τα 107 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δις στην ΑΑΔΕ τα θεωρούν ανεπίδεκτα είσπραξης. Επίσης περίπου 45.000 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων μ έχουν χρέη άνω των 100.000 ευρώ. Επίσης 8.283 φορολογούμενοι οι οποίοι χρωστάνε πάνω από 1 εκατομμύριο έκαστος και συνολικά 85,5 δις ευρώ!
Για να τα εισπράξει όλα αυτά η ΑΑΔΕ, πράγμα δύσκολο, ποντάρει σ το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει την πλήρη ψηφιοποίηση. «Από τη μια, θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη κι από την άλλη θα διευκολυνθούν οι έλεγχοι και οι εισπράξεις, με στοχευμένες διαδικασίες», σημείωσε ο Γ. Πιτσιλής.
Πάντως η Ψηφιακή Βίβλος, που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβλέπει την Ανάπτυξη νέου ενοποιημένου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας της ΑΑΔΕ
Το έργο αφορά στον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος ανάπτυξης και λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας της ΑΑΔΕ, στην ενοποίηση των βάσεων δεδομένων, καθώς και στον ανασχεδιασμό του περιβάλλοντος και των διαδικασιών TAXIS – TAXISnet – Elenxis.
· Προηγμένη Επιχειρησιακή Νοημοσύνη (ΒΙ) και Ανάλυση Δεδομένων (Data Analytics) για την ΑΑΔΕ
· Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια συστήματος ανάλυσης και εξόρυξης δεδομένων για τα δεδομένα της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης των δεδομένων που έχει η ΑΑΔΕ και περιλαμβάνει την υιοθέτηση ισχυρής αρχιτεκτονικής δεδομένων, την ανάπτυξη κοινού αποθετηρίου μεταδεδομένων, την προμήθεια κατάλληλων λύσεων λογισμικού και την ανάπτυξη τεχνικών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης όπως μοντέλα πρόγνωσης, εξόρυξης δεδομένων, στατιστικής και ποσοτικής ανάλυσης, προσομοιώσεις κτλ. Στόχος είναι η ΑΑΔΕ να είναι αποτελεσματικότερη στο να χρησιμοποιεί τα δεδομένα της ευρύτερα και με στρατηγικό τρόπο για να μπορεί να προβλέπει και να επηρεάζει συμπεριφορές που θα βελτιώνουν τη συμμόρφωση και την απόδοση ως προς την είσπραξη δημοσίων εσόδων και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου
· Ανάπτυξη και λειτουργία ΟΠΣ για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών