Σε μια χώρα, οι αρχηγοί κρατών συνήθως συγκαταλέγονται στους υψηλότερα αμειβόμενους κυβερνητικούς αξιωματούχους και οι περισσότερες χώρες δεν πληρώνουν μόνο τον μισθό τους, αλλά και το κόστος διαβίωσής τους. Παρακάτω είναι μερικές από τις χώρες που πληρώνουν τα περισσότερα χρήματα σε προέδρους, βασιλιάδες, αυτοκράτορες και βασίλισσες. Για να δούμε λοιπόν…
1. Κουβέιτ – 164 εκατ. δολάρια
Ο τίτλος «Εμίρης του Κουβέιτ» αποτελεί την πιο ισχυρή θέση στη χώρα. Εκείνοι που βρίσκονται σε αυτή τη θέση είναι μέλη του Al Sabah, μιας δυναστείας που κυβερνά τη χώρα της Μέσης Ανατολής από το 1752.
2. Ηνωμένο Βασίλειο – 107 εκατ. δολάρια
Επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘, η οποία είναι η 17η πλουσιότερη αριστοκράτης στη Βρετανία. Ο πλούτος της προέρχεται από 107 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από την κυβέρνηση και από τα ιδιωτικά της έσοδα που προέρχονται από περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις. Το Δουκάτο του Λάνκαστερ, ένα ιδιωτικό κτήμα εμπορικών, γεωργικών και οικιστικών ακινήτων, είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τη βασίλισσα, που της αποφέρει 26 εκατομμύρια δολάρια. Άλλα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία της περιλαμβάνουν το Κάστρο Balmoral στη Σκωτία και το Sandringham Estate στα ανατολικά της Αγγλίας.
3. Σουαζιλάνδη – 56 εκατ. δολάρια
Ο επικεφαλής της Σουαζιλάνδης, Mswati III, είναι ένας από τους πλουσιότερους βασιλιάδες στην Αφρική. Παρά το γεγονός ότι 7 στους 10 ανθρώπους στη Σουαζιλάνδης ζουν στη φτώχεια, ο βασιλιάς διαθέτει έναν αστρονομικό πλούτο άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Ελέγχει την Tibiyo TakaNgwane και μία εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου που κατέχει μερίδια σε γίγαντες διύλισης ζάχαρης Ubombo Sugar και Royal Swaziland Sugar Corporation, τη γαλακτοκομική εταιρεία Parmalat Swaziland, τον κατασκευαστή αλκοολούχων ποτών Swaziland Beverages και την ξενοδοχειακή αλυσίδα Swazi Spa Holdings.
4. Μονακό – 52 εκατ. δολάρια
To Μονακό ξοδεύει περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ για τους βασιλείς της, συνεπώς ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ διαθέτει μια πραγματικά μεγάλη περιουσία.
5. Κατάρ – 36 εκατ. δολάρια
Ο σεΐχης Tamim bin Hamad λαμβάνει μηνιαίο μισθό περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων.
6. Νορβηγία – 33 εκατ. δολάρια
Η νορβηγική κυβέρνηση διαθέτει περίπου 23,8 εκατομμύρια λίρες στο βασιλικό σπίτι που διανέμεται μεταξύ των βασιλικών μελών. Ο βασιλιάς λαμβάνει πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 1,1 εκατομμυρίων λιρών για προσωπικά έξοδα.
7. Σουηδία – 15,7 εκατ. δολάρια
Το πρόσωπο που κατέχει το σουηδικό στέμμα έχει να λαμβάνει περίπου 6 εκατομμύρια λίρες ετησίως από το κράτος για την κάλυψη των εξόδων για τα επίσημα καθήκοντά του καθώς και για τα έξοδα των βασιλικών νοικοκυριών. Η Διοίκηση του παλατιού λαμβάνει άλλα 5,8 εκατομμύρια λίρες για να φροντίσει τους χώρους και τις συλλογές τέχνης.
8. Βέλγιο – 14,5 εκατ. δολάρια
Ο βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος, έχει ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ.
9. Λουξεμβούργο – 12,3 εκατ. δολάρια
Η οικογένεια Grand Ducal του Λουξεμβούργου λαμβάνει 300.000 χρυσά φράγκα κάθε χρόνο από το 1948 και ο προϋπολογισμός επιτρέπει περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια για τις δαπάνες των νοικοκυριών του Μεγάλου Δούκα.
10. Δανία – 11,3 εκατ. δολάρια
Η βασιλική οικογένεια της Δανίας λαμβάνει 800.813 λίρες το μήνα, ή 9,6 εκατομμύρια λίρες για το χρόνο. Ο πρίγκιπας Ερρίκος, ο σύζυγος της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’ παίρνει το 10%, ενώ η αδελφή της βασίλισσας παίρνει το 1,5% του ποσού. Οι βασιλικές συλλογές τέχνης ανήκουν στη βασίλισσα.