… από τις δημοπρατήσεις της ΔΕΔΑ εν μέσω διαγωνισμού λίγο πριν αποχωρήσουν οι διοικήσεις
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η ΔΕΠΑ Υποδομών στα μέσα του 2021 θα έχει νέο ιδιοκτήτη. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της προεπιλογής και έξι επενδυτικά σχήματα έχουν προεπιλεγεί και ετοιμάζονται να υποβάλουν τις οικονομικές προσφορές τους. Το VDR έχει ανοίξει και οι προεπιλεγέντες επενδυτές εξετάζουν τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΠΑ Υποδομών, προκειμένου να εκτιμήσουν το ύψος των οικονομικών προσφορών τους.
Παγκοσμίως σε τέτοιους διαγωνισμούς οι εταιρείες που είναι σε φάση πώλησης των μετοχών τους δεν προχωρούν σε νέες επενδύσεις και εξαγορές μέχρι την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Και είναι λογικό, καθόσον δεν είναι δυνατόν μία διοίκηση που εντός 5-6 μηνών αποχωρεί να δεσμεύει με τις αποφάσεις της τον νέο ιδιοκτήτη, και μάλιστα με θέμα μεγάλης οικονομικής αξίας.
Οι διοικήσεις που σε λίγους μήνες θα απέλθουν θα πρέπει να αποφασίζουν μόνο για τα άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία της εταιρίας.
Ωστόσο, στην περίπτωση της ΔΕΔΑ, θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς διαφημίζουν ότι θα επενδύσουν άμεσα 300 εκατ. ευρώ, διενεργώντας διαγωνισμούς και αναθέτοντας κατασκευές νέων έργων κι επεκτάσεων ενώ είναι λίγους μήνες πριν φύγουν.
Γιατί δεν αναβάλλουν τους διαγωνισμούς αυτούς για μερικούς μήνες ώστε να τους διενεργήσει ο νέος ιδιοκτήτης που μπορεί να επιτύχει ενδεχομένως καλύτερες τιμές;
Γιατί τόση βιασύνη; Είναι θέματα που δεν μπορούν να καθυστερήσουν 5 μήνες; Αφού ούτως ή άλλως θα υλοποιηθούν υποχρεωτικά από τον νέο ιδιοκτήτη, γιατί είναι στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Το ΤΑΙΠΕΔ που ενδιαφέρεται για το Πρόγραμμα Διαγωνισμού τι λέει; Δεν πρέπει να ακολουθηθούν οι διεθνείς πρακτικές; Θα πρέπει οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό να παρακολουθούν το VDR μέχρι την ημέρα υποβολής των προσφορών, αφού η ΔΕΔΑ θα προσκομίζει καθημερινά νέα οικονομικά στοιχεία, αφού προχωρά νέα έργα;
Σε κανέναν άλλον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ από την εποχή της σύστασης του Ταμείου δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο. Από τη στιγμή που ξεκινούσε η διαδικασία του VDR «τα μολύβια έμεναν στο τραπέζι».
Ας σοβαρευτούμε αν θέλουμε να πετύχει ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ Υποδομών.