Εμπιστευτικά, δημόσια έγγραφα το οποία διέρρευσαν από την Κίνα, καταδεικνύουν πως το καθεστώς απέκρυπτε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον κορωνοϊό από τον Οκτώβριο κιόλας του 2019 έως και τον Απρίλιο του 2020.

Μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα σημαντική κατά την οποία ο SARS- CoV-2 εξαπλώθηκε από την Κίνα σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε την πανδημία.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN, το Πεκίνο ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά κι ακόμη λιγότερα από τα μισά, καθώς υποτίμησε τη σοβαρότητα του ιού και απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις.

Ένας άνδρας που εργαζόταν στο κινεζικό σύστημα υγείας, διέρρευσε στο CNN 117 σελίδες εγγράφων από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της Γουχάν.

Η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις καταγγελίες πολλών χωρών ότι σκοπίμως απέκρυψε πληροφορίες για τον κορωνοϊό.

Το CNN επισήμανε ότι τα έγγραφα καταδεικνύουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των όσων πίστευαν οι αξιωματούχοι και αυτών που ανακοίνωναν στο κοινό.

Έκθεση από τις αρχές Μαρτίου αναφέρει ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων μέχρι την διάγνωση ανέρχεται σε 23,3 ημέρες. Ειδικοί δήλωσαν στο CNN ότι αυτό θα δυσκόλεψε τους ειδικούς να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι στα τέλη του 2019 είχε ξεσπάσει στη Χουμπέι επιδημίας γρίπης, με τα κρούσματά της να είναι 20πλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η επιδημία επηρέασε την Γουχάν, αλλά και τις πόλεις Γιτσάνγκ και Σιανίνγκ.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι έκαναν λάθη –και όχι μόνο λάθη που γίνονται όταν αντιμετωπίζεις έναν νέο ιό–, αλλά και γραφειοκρατικά και πολιτικά υποκινούμενα λάθη στον τρόπο που αντιμετώπισαν την επιδημία», σχολίασε ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ του Council on Foreign Affairs. «Αυτά τα λάθη είχαν παγκόσμιες επιπτώσεις. Ποτέ δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι υπάρχει 100% διαφάνεια. Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για σκόπιμη συγκάλυψη, με έναν νέο ιό περιορίζεται κάποιος από την τεχνολογία και άλλα ζητήματα» κατέληξε.