Η όραση μας δεν επηρεάζεται μόνο από την μυωπία αλλά και από καθημερινές κακές συνήθειες. Η κακή όραση είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων. Πέρα από την κληρονομικότητα υπάρχουν και οι συνήθειες που την επιβαρύνουν χωρίς να το καταλάβουμε.
Ας δούμε τα καθημερινά λάθη για την όραση μας:
Στη σημερινή εποχή το κινητό τηλέφωνο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο προέκταση του χεριού μας. Εάν χρειάζεται να διαβάζετε πολλά μηνύματα κατά τη διάρκεια της μέρας και να αφιερώνετε πολύ χρόνο στο κινητό σας, η ενέργεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση, ξηροφθαλμίες, πονοκέφαλο, ζάλη ακόμη και ναυτίες. Εάν είναι απαραίτητο να διαβάζετε κείμενα από το κινητό σας, μεγαλώστε τη γραμματοσειρά και κάντε κάθε 20 λεπτά μικρά διαλείμματα για να ξεκουράζονται τα μάτια σας.
Το συχνό τρίψιμο των οφθαλμών σας μπορεί να γίνει μια συνήθεια άκρως ανθυγιεινή. Προσπαθήστε να περιορίσετε όσο μπορείτε την ανάγκη σας αυτή, η οποία είναι ικανή να σας προκαλέσει προβλήματα στην όραση. Με το συνεχές τρίψιμο των ματιών ενδέχεται να σπάσουν αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα βλέφαρα, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε μόλις νιώθετε την έντονη ανάγκη του τριψίματος, είναι να καταπραΰνετε και να ανακουφίσετε τα μάτια σας με μια κρύα κομπρέσα που θα τοποθετήσετε πάνω σε αυτά.
Η σωστή ενυδάτωση του σώματος είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για όλο τον οργανισμό σας. Είναι άκρως απαραίτητη για την παραγωγή ποιοτικών δακρύων, ώστε να διατηρούνται οι οφθαλμοί σας λιπαροί. Τα αφυδατωμένα μάτια μπορεί να παρουσιάσουν μια εικόνα ξηρότητας, πρηξίματος κι ερυθρότητας, εικόνα δηλαδή που δεν μαρτυρά σε καμία περίπτωση υγεία και σίγουρα δεν είναι ελκυστική.
Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος για την υγεία είναι γνωστές σε όλους σας. Γνωρίζατε όμως ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει και να προκαλέσει προβλήματα στην όρασή σας; Ο καπνός του τσιγάρου κι όλες οι άλλες μορφές του καπνού συνδέονται με τον καταρράκτη, με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και πολλές άλλες επικίνδυνες οφθαλμικές παθήσεις. Οι καπνιστές έχουν το προβάδισμα σε σχέση με τους μη καπνίζοντες να αποκτήσουν κάποια ασθένεια που οδηγεί ακόμη και στην τύφλωση.