Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) Κιμ Γιονγκ Ουν ολοκλήρωσε το 2023 ανακοινώνοντας περαιτέρω στρατιωτική συσσώρευση και επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω πυρηνικών δοκιμών το 2024.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Κορέας στο τέλος του έτους, ο Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε σχέδια για περαιτέρω στρατιωτική ανάπτυξη το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης τριών ακόμη κατασκοπευτικών δορυφόρων, της κατασκευής περισσότερων μη επανδρωμένων drones, της ανάπτυξης δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου και της ενίσχυσης πυρηνικών και πυραύλων δυνάμεις.

Ένα «καλό» 2023 για τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα είχε μια γόνιμη χρονιά το 2023 με την εκτόξευση ενός αναγνωριστικού δορυφόρου και τη δοκιμαστική εκτόξευση του πιο προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της (ICBM) και «ενίσχυσε το καθεστώς της» ως πυρηνικής δύναμης στο σύνταγμά της.

Ωστόσο, στο τέλος μιας πρόσφατης συνάντησης, ο Jong Un κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παρουσιάζουν διάφορους τύπους στρατιωτικών απειλών και διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις του να διατηρήσουν τη συντριπτική ικανότητα πολεμικής απόκρισης, σύμφωνα με το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA).

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας δεν είναι συνεπείς, με αριθμούς που κυμαίνονται από περίπου 20-30 βόμβες έως και πάνω από 100.

Ενώ ορισμένοι ξένοι ειδικοί προτείνουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ακόμη κάποιες τεχνολογικές προκλήσεις να ξεπεράσει για την ανάπτυξη επιχειρησιακών πυρηνικά οπλισμένων ICBM, η μικρότερη -Οι πύραυλοι πυρηνικής εμβέλειας μπορούν να φτάσουν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ο Βορράς επέκρινε προηγουμένως την ανάπτυξη στρατηγικών όπλων της Ουάσιγκτον, όπως τα βομβαρδιστικά B-52, σε κοινές ασκήσεις στην κορεατική χερσόνησο ως «σκόπιμες προκλητικές κινήσεις πυρηνικού πολέμου».

«Πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα σε μια πιθανή πυρηνική κρίση και να συνεχίσουμε να επιταχύνουμε τις προετοιμασίες για ειρήνευση ολόκληρου του εδάφους της Νότιας Κορέας κινητοποιώντας όλα τα φυσικά μέσα και δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής δύναμης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», είπε ο Γιονγκ Ουν.

Διαβάστε ακόμη: