Τη διενέργεια πλειστηριασμών προβλέπει η πλατφόρμα e-auction. Έτσι μόνον για το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν προγραμματιστεί περίπου 3.500 πλειστηριασμοί, με αναλογία 1.000 τον μήνα.
Στο μεταξύ με βάση το Πτωχευτικός Νόμος, προβλέπεται η σταδιακή μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα που δεν συγκεντρώνουν αγοραστικό ενδιαφέρον, με συνέπεια είτε ο πλειστηριασμός να κηρύσσεται άγονος είτε οι ίδιες οι τράπεζες να τα αγοράζουν, προκειμένου να προστατέψουν τα ενέχυρά τους.
Σημειώνεται ότι προστατευμένοι από τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον έως τα τέλη του 2020 θα είναι χιλιάδες οφειλέτες, ανεξαρτήτως χρεών και περιουσίας.
Η κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει σε «πάγωμα» των πλειστηριασμών έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης πρωτοβουλίας των τραπεζών να αναστείλουν τις συγκεκριμένες διαδικασίες για τους οφειλέτες εκείνους που ανήκουν στα ευάλωτα οικονομικά στρώματα. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, ήταν να είχε προηγηθεί δικό τους αίτημα, το οποίο θα συνοδευόταν και από άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική οικονομική τους κατάσταση.