Την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη χώρα στοχεύει μια νέα «ένεση» κονδυλίων στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 σχεδιάζει η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού κατά 290 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα από το 1,150 δις. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, στο 1,440 δις. ευρώ για το έτος 2020 προώθησε το Υποργείο Ανάπτυξης με απόφαση η οποία υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση.
Το «μπόνους» αυτό αφορά τα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016.
Μάλιστα στο πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» αποδίδονται διπλάσιοι πόροι φθάνοντας τα 620 εκκι έτσι συνολικά η δάση θα φτάσει τα 620 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 600 για επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις και 20 εκατ. για φορολογικές απαλλαγές.
Συνολικά τα ποσά για όλα τα προγράμματα θα διατεθούν για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων με τη μορφή της επιχορήγησης της φορολογικής απαλλαγής της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Θα πρέπει να σημειωθεί για την αύξηση του προϋπολογισμού, κατατέθηκε σχετικό αίτημα στην Κομισιόν από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Με τις νέες αυτές πρωτοβουλίες από τα 1,440 δις. ευρώ, τα 630 εκατ. ευρώ (από 590 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης) πάνε για φορολογικές απαλλαγές και τα 810 εκατ. ευρώ (από 560 εκατ. ευρώ) για ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
Να σημειωθεί ότι καθώς τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ή υλοποιηθεί στο 50% έως το τέλος του έτους ώστε να υπάρξουν οι σχετικές καταβολές δε θα εγγραφεί σχετική δαπάνη στο ΠΔΕ του 2020 και άρα στη φετινή δημοσιονομική εικόνα.
Για το επόμενο έτος (2021) θα προκύψει δαπάνη 60 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και δεν θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων. Για τα επόμενα τρία έτη (2022, 2023, 2024) θα προκύψει δαπάνη 500 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. Για τα έτη αυτά θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 140 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» για το οποίο ο συνολικός προϋπολογισμός υπερδιπλασιάζεται φθάνοντας τα 620 εκατ. ευρώ εκ από τα αρχικά 280 εκατ. ευρώ στους «κερδισμένους» είναι και το καθεστώς «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» το οποίο, αν και δεν είχε προβλεφθεί, θα προκηρυχθεί με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη προκήρυξη του εν λόγω καθεστώτος, έγινε το Φθινόπωρο του 2016 με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν «υποδέχτηκε» καμία αίτηση.
Για το συγκεκριμένο καθεστώς οι προβλεπόμενες ενισχύσεις είναι η ταχεία αδειοδότηση, η μη μεταβολή του φορολογικού συντελεστή για 12 έτη και οι φορολογικές απαλλαγές.
Όσον αφορά το καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» δεν προκύπτει κάποια μεταβολή στον προϋπολογισμό του, καθώς παραμένει στα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.
Αντίθετα, παρά την αύξηση του προϋπολογισμού, η ανακατανομή των πόρων, αφαιρεί από το καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα» ένα σημαντικό ποσό τόσο για τις ενισχύσεις με τις μορφές της επιχορήγησης των επιδοτήσεων, όσο και των φοροαπαλλαγών.
Συγκεκριμένα, ο τελικός προϋπολογισμός για τη «Γενική Επιχειρηματικότητα» διαμορφώνεται στα 310 εκατ. ευρώ (από 420 εκατ. ευρώ) για χορήγηση ενισχύσεων με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής και στα 210 εκατ. ευρώ (έναντι 280 εκατ. ευρώ) για τις ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης και των επιδοτήσεων.