Η δεύτερη ημέρα του Δεκέμβρη του 2021, γραμμένη αριθμητικά ως 12/02/2021, είναι παλίνδρομη ημερομηνία επειδή μπορεί να διαβαστεί με τον ίδιο τρόπο προς τα πίσω όπως και προς τα εμπρός.

Τι κάνει την παλίνδρομη ημερομηνία ξεχωριστή

Αλλά αυτό που κάνει την ημερομηνία της Πέμπτης εξαιρετικά ασυνήθιστη, είναι ότι μπορεί να διαβαστεί και ανάποδα ακριβώς με το ίδιο αποτέλεσμα.

Εάν σβήσετε τα σημεία στίξης από την εν λόγω ημερομηνία και τη βάλετε σε μια αναλογική αριθμομηχανή, θα έχετε την ίδια εικόνα ανεξάρτητα από τον τρόπο που την βλέπετε: ανάποδα ή προς τα δεξιά.

Στα ελληνικά αναφέρουμε ως παλίνδρομες εκφράσεις την «καρκινική επιγραφή», χαρακτηρισμός που προέρχεται από την κίνηση του “καρκίνου” (κάβουρα), ο οποίος κινείται πλαγίως, και προκειμένου να προχωρήσει μπροστά πηγαίνει δεξιά-αριστερά-δεξιά-αριστερά.

Διαβάζοντας μια καρκινική επιγραφή, το βλέμμα μας πηγαίνει από αριστερά προς τα δεξιά και μετά από τα δεξιά προς τα αριστερά, όπως δηλαδή θα κινείτο αν παρακολουθούσε έναν κάβουρα (καρκίνο) να προχωρά. Εξ ου και “καρκινική” επιγραφή.
παλίνδρομη ημερομηνία καρκινική επιγραφή
Στις Ευρωπαϊκές γλώσσες, για τον χαρακτηρισμό των καρκινικών επιγραφών χρησιμοποιείται η λέξη «παλίνδρομοι».

Ο Τάιλερ Ρόνεϊ, μετεωρολόγος στο Σιού Φολς της Νότιας Ντακότα, εμφάνισε το αμφιγράμμα στο Twitter, αλλά μπορεί να χρειαστεί να γείρετε το κεφάλι σας στο πλάι ή να αναποδογυρίσετε το τηλέφωνό σας για να το δείτε και από τις δύο πλευρές.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό!

Η Πέμπτη σηματοδοτεί ένα παλίνδρομο αριθμό οκτώ ψηφίων, ο οποίος εμφανίζεται μόνο 12 φορές αυτόν τον αιώνα. Ο επόμενος έρχεται στις 2 Μαρτίου 2030, γραμμένο αριθμητικά ως 03/02/2030.

Αυτό ισχυρίζεται ο Aziz Inan, καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, ο οποίος εντοπίζει και παρακολουθεί τις ημερομηνίες για αρκετά χρόνια.

Ανέφερε στο Farmer’s Almanac ότι το 2021 έχει 22 παλίνδρομες ημερομηνίες τουλάχιστον τεσσάρων ψηφίων, κάτι που δεν θα συμβεί ξανά για 90 χρόνια, δηλαδή το 2111.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ο μήνας Δεκέμβριος ξεκινά με εννέα διαδοχικά παλίνδρομες ημερομηνίες, τουλάχιστον πέντε ψηφίων, ξεκινώντας με 1/12/21 και τελειώνοντας με 12/9/21.

Το φαινόμενο αυτό, έρχεται μετά από μια σειρά 10 παλίνδρομων ημερομηνιών τον Ιανουάριο, πρώτη εκ των οποίων έπεσε τη μέρα Ορκωμοσίας του Προέδρου των ΗΠΑ, γνωστή ως Presidential Inauguration Date, σύμφωνα με το αστρολογικό ημερολόγιο (almanac).