Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση είναι μία από τις πολλές που θα ακολουθήσουν, προειδοποίησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ασκώντας κριτική στην έλλειψη σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργειακή μετάβαση.

«Έχουμε αποφασίσει πως το καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Δεν υπάρχουν υποδομές και δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις, τρισ. που χρειάζονται για αυτό.

«Τώρα στην κρίση επάνω σκέφτηκαν οι αρχές στις Βρυξέλλες ότι πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκευσης αερίου. Και προχωράμε να φτιάχνουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά, ενώ ξεχνάμε τη στοχαστικότητα που δεν επιτρέπουν να έχουμε συνέχεια παραγωγή», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίος, μιλώντας σε πάνελ του 5ου ετήσιου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, με τίτλο «Η Ελλάδα μετά V».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Έλλειψη υποδομών

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχθούν το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης, ούτε έχουν γίνει οι επενδύσεις, -πολλών δισεκατομμυρίων-, προς αυτή την κατεύθυνση και το μόνο που έχει γίνει είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταικά», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Και πρόσθεσε πως «ξεχνάμε τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, καθώς τα αιολικά και τα φωτοβολταικά λειτουργούν μόνο όταν έχει άνεμο και ήλιο», ενώ δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευσης κάτι που θα χρειαστεί χρόνο.

«Φύγαμε μπροστά, αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, για τις οποίες οι επενδυτές ανά τον κόσμο σε βάζουν στη μαύρη λίστα αν ασχολείσαι, κι όταν έρθει η ώρα διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν φυσικό αέριο», σημείωσε.