«Από Δεκελείας άρξασθε» αποφάσισε ο ΔΕΔΔΗΕ για να παραφράσω μια αρχαιοελληνική παροιμία. Σε απλά ελληνικά  το Τατόι, επέλεξε ο ΔΕΔΔΗΕ για να ξεκινήσει τις κατασκευές  υπογειοποίησης τμήματος του εναέριου δικτύου του.

Τα έργα ξεκινούν οσονούπω από την  Λεωφόρο Τατοΐου, στην είσοδο των πρώην βασιλικών κτημάτων και θα φθάσουν στην οδό Αγ. Αντωνίου του Δήμου Αχαρνών. Το μήκος των έργων φθάνει τα 3,5 χιλιόμετρα. Δεν είναι μεγάλο αλλά είναι μία αρχή και μάλιστα σε περιοχή πευκόφυτη που πλήγεται συχνά από πυρκαγιές.

Το σημείο εκκίνησης  επισκέπτεται σήμερα το πρωί ο ΥΠΕΝ  Κώστας Σκρέκας  για να δεί από κοντά τη συμβολική έναρξη των εργασιών.

Το σημείο αυτό (όπως και πολλά άλλα στη Βόρεια και Βορειοανατολική Αττική) βρίσκεται στην πρώτη λίστα  υπογειοποίησης δικτύου σύμφωνα με μελέτη που παρέλαβε πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ. Τα καλώδια περνούν μέσα από υψηλή βλάστηση με κίνδυνο πυρκαγιών το καλοκαίρι αλλά και ζημιών δηλαδή διακοπών ηλεκτροδότησης το χειμώνα από  έντονες χιονοπτώσεις όπως έγινε  τον περασμένο Φεβρουάριο με την κακοκαιρία «Μήδεια».

Βεβαίως δεν λείπουν και οι …αιρετικοί της απόφασης οι οποίοι είτε καλοπροαίρετα είτε όχι, επαναξιολογούν τις προθέσεις της εταιρίας: «είναι μεν επικίνδυνη η περιοχή έναρξης εργασιών, αλλά υπήρχαν και άλλες πιο επικίνδυνη όπως, ο Διόνυσος, η Μαλακάσα, το Καπανδρίτι και η Ιπποκράτειος.

Η αρχή έγινε από το Τατόι όμως διότι εκεί λειτουργούν 2-3 μεγάλα κλειστά κλαμπ μόνο για μέλη στα οποία συναντώνται, αθλούνται και διασκεδάζουν άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν το 70% του ΑΕΠ της χώρας και πληρώνουν πανάκριβα την απομόνωσή τους από τους κοινούς θνητούς. Αυτοί πίεσαν και τα έργα ξεκινούν από αυτό το σημείο!».

Εφόσον οι αιρετικοί …σοβαρολογούν και δεν μας κάνουν Πασχαλινή πλακίτσα, περιμένω να ξεπροβάλλει  από τη γωνία ο Δημήτρης Κουτσούμπας, να μιλήσει για «σκοτεινούς ναούς της άρχουσας τάξης» αναφερόμενος στα κλειστά κλάμπ και μετά να απαγγείλει εκ νέου όπως έκανε πρόσφατα στη Βουλή: «όμορφη πού’ναι η Λειβαδιά, χωρίς καμία αιτία, όμορφα που’ναι και τα κλάμπ για την πλουτοκρατία»…

ΑΝΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΠΑΪΝΤΕΝ (‘Η ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΚΑΜΑΛΑ ΧΑΡΙΣ;)

Κοινό κείμενο έγραψαν και δημοσίευσαν για την Ημέρα της Γης ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ με τίτλο: «ΗΠΑ και Ελλάδα ενώνουν δυνάμεις για να καταπολεμήσουν την Κλιματική Αλλαγή»

Στο κείμενο τονίζεται πως «Η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ και σήμερα ορίζουμε την μελλοντική πορεία προς τα εμπρός σε ένα από τα πλέον πιεστικά και καθοριστικά θέματα της γενιάς μας: την κλιματική κρίση» σε μία στιγμή που όντως οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται μακράν στο καλύτερό τους σημείο τα τελευταία πολλά χρόνια.

Προσθέτουν μάλιστα στο κείμενο πως «Για να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και να αποφύγουμε τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα. Ακόμα και οι ανεπαρκείς πλέον στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων οι οποίοι τέθηκαν πριν από πέντε έτη, δεν έχουν εφαρμοστεί.  Ο  Πρόεδρος Μπάιντεν συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα για να υπογραμμίσει τον επείγοντα χαρακτήρα και τα οικονομικά οφέλη μιας πιο δραστικής αντιμετώπισης του θέματος. Στη Σύνοδο η Ελλάδα βεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή της να πρωταγωνιστήσει στην καθαρή ενέργεια, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα και τα ρυπογόνα καύσιμα.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που στήριξαν την αναθεωρημένη ατζέντα της ΕΕ η οποία τροποποίησε τους στόχους για το 2030, προκειμένου να πετύχει τουλάχιστον 55% μείωση του συνόλου των Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 2005».

Το κείμενο σκιαγραφεί θέσεις γνωστές μεν αλλά απόλυτα απαραίτητες για το μέλλον των παιδιών μας και αφού είναι ούτως ή άλλως αποδεκτό από όλους, έτυχε και εύθυμων σχολίων του τύπου: «τα ίδια θα έγραφε ο μέγας μαέστρος Τζέφρι και με τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ» (σ.σ. διπλωμάτης είναι ο άνθρωπος παιδιά τί θέλατε να …πλακώνεται με κυβερνήσεις;) ή «άντε να δούμε στο μέλλον  και κοινό κείμενο Μπάιντεν-Σκρέτα και τι καλό στον κόσμο» (σ.σ. αυτό το πικρόχολο προέρχεται από εξόχως δυσαρεστημένο υψηλόβαθμο Νεοδημοκράτη εκτός υπουργείου σας πληροφορώ, εγώ απλώς σας το μεταφέρω) αλλά και ένα τρίτο πολύ ενδιαφέρον που λέει «εγώ θέλω κείμενο της Κάμαλα Χάρις με οποιονδήποτε κυβερνητικό δικό μας, η όμορφη Αντιπρόεδρος  είναι που με ιντριγκάρει» (σ.σ. αυτό το είπε και εκδηλώθηκε συνεπώς, συντηρητικότατο  κυβερνητικό στέλεχος και υπόδειγμα οικογενειάρχη που δεν του το είχα!).

Συμπέρασμα: Οι εκπλήξεις κάθε  είδους, ακόμη και  οι …ρομαντικές-συναισθηματικές  δεν λείπουν ούτε τη Μεγάλη Εβδομάδα!

ΑΔΜΗΕ: ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!

Ο Μάρτιος του 2021 είναι ο πρώτος  μήνας στον οποίο καταγράφεται αύξηση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό, κατά το οποίο, ειδικά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η ζήτηση κατακρημνίστηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ H συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 1,3% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020.

Η παραγωγή ηλεκτρισμού εμφάνισε σημαντική αύξηση, κατά 20% τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, με αιχμή την αύξηση παραγωγής από λιγνίτη, κατά 41%. Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η λιγντική ηλεκτροπαραγωγή είχε μειωθεί κατά 43% και κατά 32% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

Η παραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 18%, έναντι μείωσης κατά 2% και κατά 28% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ενώ αναφορικά  με τις  ΑΠΕ, η παραγωγή   μετά την εντυπωσιακή αύξηση του Ιανουαρίου,  43% πάνω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2020, αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 15% και τον Μάρτιο κατά 9%, σε σχέση πάντα τους αντίστοιχους μήνες του 2020.

Η μείωση της παραγωγής των ΑΠΕ είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατικές μονάδες να αυξηθεί τον Μάρτιο σε ετήσια βάση κατά 28%.

Σε επίπεδο τριμήνου η συνολική παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη κατά 14% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η παραγωγή των συμβατικών μονάδων στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου ήταν αυξημένη κατά 10%, η παραγωγή των ΑΠΕ κατά 22% και η παραγωγή των υδροηλεκτρικών κατά 249%.

«Υπομονή, τα καλύτερα έρχονται» σχολιάζει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ, προσθέτοντας πως «το καλοκαίρι περιμένουμε κατακόρυφη άνοδο ζήτησης λόγω τουρισμού αλλά και λόγω της περυσινής πορείας σε ρηχά νερά»…

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.