Στις 913,12 μονάδες έκλεισε σήμερα, Μ.Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 1,51% πιό πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης Παραασκευής. Η αξία των συναλλαγών ήταν 80,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,69%, στις 2.215,04 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap κατέγραψε κέρδη 2,28%, στις 1.352,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,44% στις 606,43 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Πειραιώς μετά το άνοδικό κλείσιμο του +13,07% της Παρασκευής, σήμερα έκλεισε με limit up στο +29,95%.Οι μετοχές των Alpha Bank, Jumbo και ΕΧΑΕ είχαν άνοδο που ξεπέρασε το 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Aegean, Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα.

Η άνοδος των μετοχών σε Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Εθνική και Motor Oil. Αντίθετα, οι μετοχές της Σαράντης έκλεισε με απώλειες 0,89%, η Coca Cola με πτώση 0,92% και η Ελλάκτωρ υποχώρησε 3%.

Εκτός από το limit up της Πειραιώς, υπήρξαν δυο βασικές θετικές παράμετροι που επηρεάσαν το επενδυτικό κοιινό και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό 14 μηνών. Η πρώτη ήταν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s την προηγούμενη Παρασκευή κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ από BB- . Οι εκτιμήσεις του οίκου για την ελληνική οικονομία εξέπληξαν, αφού αναμένει ανάκαμψη το τρέχον έτος κατά 4,9%.

Δείχνουν να υποχωρούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

Αυτό που έκανε επίσης εντύπωση στο ΧΑ ήταν ότι ο οίκος βλέπει ταχεία βελτίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής απόδοσης της Ελλάδας, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία υποχωρούν. Επιπρόσθετα, γίνεται ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και στις –καθοριστικής σημασίας– δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας. Η δεύτερη παράμετρος που βελτίωσε το επενδυτικό κλίμα ήταν οι κυβερνητικές αποφάσεις για μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) από φέτος. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-10% σε όσες εταιρίες έχουν μεγάλες πωλήσεις στην Ελλάδα.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.