Όλα δείχνουν πως Πάσχα θα κάνουμε στην πόλη, ενώ η Ανάσταση στις εκκλησίες αναμένεται να γίνει πριν τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι άσχημη και δεν αφήνει περιθώριο ούτε για Πάσχα στο χωριό αλλά ούτε για άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων προς το παρόν.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τα πράγματα δείχνουν πως ο κόσμος θα μπορεί να κάνει Ανάσταση στους ναούς, ωστόσο όχι εντός αυτών, αλλά στους εξωτερικούς χώρους.

Η λύση αυτή είναι μία συμφωνία η οποία βρίσκει σύμφωνη και την Εκκλησία, όπως τόνισε ο Ιερώνυμος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Είναι μία λύση που θα βοηθήσει να μην ταραχτούν επιπλέον τα πράγματα, καθώς οι πολίτες έχουν κουραστεί από αυτό το παρατεταμένο lockdown.

«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος. «Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (σ.σ.: για τη μετάδοση του ιού), κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, διαφοροποιήσεις αναμένεται να γίνουν και στη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τι θα ισχύσει για τον Επιτάφιο και τις εκκλησίες την Μ. Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σενάριο που προκρίνεται είναι:

Για την μεν Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου να γίνει περιμετρικά του ναού και με αυστηρή επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας (για μάσκες, αποστάσεις). Η εκκλησία ζήτησε να ανέβει το όριο του κόσμου εντός των ναών σε έναν ανά 15τμ. και στους 100 συνολικά, ενώ ζήτησε να γίνεται υπαίθρια ακολουθία για την Ανάσταση, αλλά και για τις υπόλοιπες ημέρες.

Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η αναγγελία αρκετά νωρίτερα της 12ης βραδινής της Ανάστασης, παρουσία πιστών αλλά με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Πληροφορίες, δε, τοποθετούν τη έναρξη της λειτουργίας της Ανάστασης από τις 21:00 μέχρι τις 22:00.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τους ναούς

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα «Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας». Η εν λόγω ΚΥΑ, που αφορά όλους τους τομείς και δραστηριότητες, αφορά το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.

Στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) άτομα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.