Καθώς πλησιάζουν οι μέρες των γιορτών κι οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε τι δώρα να διαλέξουμε για φίλους, γνωστούς κι αγαπημένους, ή ακόμη και για τον ίδιο μας τον εαυτό, είναι η ώρα να θυμηθούμε και πάλι τον μαγικό κόσμο των βιβλίων, τον πιο σίγουρο τρόπο για να ταξιδέψουμε σε μέρη φανταστικά ή τόπους πραγματικούς, αλλά κι ένα δώρο που μπορούμε να ανοίγουμε ξανά και ξανά.

Ειδικά τα ταξιδιωτικά βιβλία την περίοδο της καραντίνας αποτέλεσαν για τους λάτρεις των ταξιδιών το πολύτιμο όχημα που τους μετέφερε ξανά σε χώρες αγαπημένες και ηπείρους μακρινές, τους έδωσε ιδέες για να προγραμματίσουν το επόμενο ταξίδι, ή απλά τους έφερε σε επαφή με άγνωστους πολιτισμούς που αλλιώς δεν θα είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν. Είναι ανεξάντλητοι οι τρόποι με τους οποίους ένα βιβλίο με θέμα τα ταξίδια πυροδοτεί τη φαντασία μας και κρατά ζωντανή την επιθυμία για την επόμενη ανακάλυψη, τον επόμενο προορισμό.

Για όλους εκείνους που αγαπούν να ταξιδεύουν με κάθε τρόπο, νοερό ή πραγματικό, για όσους δεν χορταίνουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο, οι παρακάτω προτάσεις βιβλίων με θέμα το ταξίδι, έχουν να αποκαλύψουν άφθονα γραφικά ή εκθαμβωτικά μέρη για εξερεύνηση, να αφηγηθούν αναμνήσεις από ασυνήθιστα ταξίδια των συγγραφέων και σε πολλές περιπτώσεις δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο που ταξιδεύουμε αλλά και που εξελισσόμαστε μέσα από τα ταξίδια. Το σίγουρο είναι ότι θα μας φέρουν πιο κοντά στο να ετοιμάσουμε βαλίτσες για την επόμενη -μικρή ή μεγάλη- ταξιδιωτική περιπέτεια.

1. Epic Train Journeys της Minisha Rajesh – Εκδόσεις Gestalten

10 ξεχωριστά βιβλία του 2021 για να δωρίσετε στους λάτρεις των ταξιδιών

Πιάστε θέση κι απολαύστε τη θέα των 50 διαδρομών που μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού θα σας μεταφέρουν από τις τροπικές Άνδεις του Περού ως την μακρινή Αυστραλία και από τις χιονισμένες Άλπεις ως την εξωτική Σρι Λάνκα, γλιστρώντας πάνω στις ράγες που διατρέχουν χώρες και ηπείρους. Αμαξοστοιχίες περασμένων εποχών ή μοντέρνες υπερταχείες ζωντανεύουν μέσα από τις εξαιρετικές φωτογραφίες του βιβλίου της βραβευμένης Βρετανίδας συγγραφέως, η οποία μοιράζεται χρήσιμες συμβουλές για σύντομα ή ακόμη και διηπειρωτικά ταξίδια χαμηλού κόστους ή υπερπολυτελή, με κοινό παρονομαστή τα βαγόνια των τρένων. Τι θα λέγατε για μια διαδρομή express από το Πεκίνο ως τη Σανγκάη ή για ένα ολονύκτιο swing πάρτι καθώς ταξιδεύετε από το Ρότερνταμ στο Βερολίνο με το Jazz Night Express;

2. Great Cities – Εκδόσεις Dorling Kindersley

10 ξεχωριστά βιβλία του 2021 για να δωρίσετε στους λάτρεις των ταξιδιών

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και για τα μεγαλύτερα παιδιά, χάρη στην προσεγμένη του εικονογράφηση και την εύληπτη παρουσίαση, το βιβλίο αυτό εξερευνά την πολιτιστική και κοινωνική ιστορία των 100 σημαντικότερων πόλεων του κόσμου. Από αρχαίες πόλεις εξαφανισμένων πολιτισμών έως σύγχρονες μητροπόλεις, κείμενα και χάρτες, έργα τέχνης, χρονολόγια και φωτογραφίες, δίνουν μια περιεκτική ανασκόπηση όχι μόνο της ιστορίας κάθε πόλης, αλλά και των ανθρώπων που τις διαμόρφωσαν, της αρχιτεκτονικής, των τεχνών, των πολιτικών συστημάτων και της οικονομίας τους. Ένα εξαιρετικό δώρο για όσους θέλουν να ταξιδέψουν από το σαλόνι τους στην ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό σύγχρονων πόλεων που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς και άλλων που μόνο μέσα από βιβλία μπορούν πλέον να γνωρίσουν.

3. Park Life: Around the world in 50 parks του Tom Chesshyre – Εκδόσεις Summersdale

10 ξεχωριστά βιβλία του 2021 για να δωρίσετε στους λάτρεις των ταξιδιών

Για τον Tom Chesshyre, Βρετανό συγγραφέα 10 ταξιδιωτικών βιβλίων, όπως άλλωστε και για τους περισσότερους κατοίκους μεγάλων πόλεων κατά την περίοδο των αλλεπάλληλων lockdown, το κοντινότερο στο σπίτι του πάρκο υπήρξε τόπος διαφυγής και διεξόδου. Εκεί έβλεπε τις εποχές να αλλάζουν αντί πίσω από το παράθυρο ενός γραφείου, εκεί συνειδητοποίησε τη ζωτικότητα των πάρκων για τα αστικά κέντρα κι εκεί εμπνεύστηκε το θέμα του τελευταίου του βιβλίου. Με βάση το άφθονο υλικό που είχε συλλέξει από τα ταξίδια του, στο βιβλίο αυτό που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο, μας παίρνει μαζί του σε αναζωογονητικούς περίπατους στα 50 εκτενέστερα και πιο εντυπωσιακά πάρκα του κόσμου. Από το West Potomac Park διαμέσου της Ουάσινγκτον, πλαισιωμένο από το Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο, με τις ανθισμένες κερασιές την άνοιξη, ως το πάρκο Lazienki στη Βαρσοβία, με τις καστανιές, το μικρό παλάτι του 18ου αιώνα και τα καλοκαιρινά, δωρεάν κονσέρτα κλασσικής μουσικής, θα νοιώσετε πραγματικά ότι διαβάζετε καθισμένοι στο παγκάκι μιας πανέμορφης καταπράσινης έκτασης.

4. Artistic Places ( από τη σειρά Inspired Traveller’s Guides ) της Susie Hodge – Εκδόσεις White Lion Publishing

10 ξεχωριστά βιβλία του 2021 για να δωρίσετε στους λάτρεις των ταξιδιών

Αν τα ταξίδια με τα μοναδικά τοπία και σκηνικά τους, αποτελούν συχνά μια αποκάλυψη και έμπνευση για όλους εμάς, φανταστείτε με ποιόν τρόπο έχουν εμπνεύσει και εξάψει τη φαντασία των σπουδαιότερων μορφών στην ιστορία της τέχνης. Σε 25 τέτοια μέρη, που έχουν αποτελέσει καταφύγιο μεγάλων καλλιτεχνών, έχουν αγαπηθεί για την ιδιαίτερη ομορφιά τους κι έχουν αποτυπωθεί στα έργα τους, μας ταξιδεύει το βιβλίο αυτό, που συνδυάζει πολιτιστικά στοιχεία με ιστορίες συνδεδεμένες με κάθε περιοχή. Η Βενετία του Canaletto, η Καταλονία του Dali, η Βέρνη του Klee, το Λονδίνο του Whistler και για να πάμε ακόμη πιο μακριά, η Νέα Υόρκη του Basquiat, το Μεξικό της Kahlo και η Ταϊτή του Gauguin, ζωντανεύουν στις διάφορες εποχές που έζησαν οι σπουδαίοι αυτοί ζωγράφοι. Και παρότι το βιβλίο δεν παρουσιάζει τα έργα καθαυτά, ούτε καν περιέχει φωτογραφίες των πόλεων και των τοπίων -παρά μόνο τις υπέροχες εικονογραφήσεις της Amy Grimes- αποδεικνύει ότι ο συνδυασμός ταξιδιών και τέχνης δημιουργεί αριστουργήματα.

5. Mountain Escapes: The Finest Hotels and Retreats from the Alps to the Andes, του Martin N. Kunz – Εκδόσεις Teneues

10 ξεχωριστά βιβλία του 2021 για να δωρίσετε στους λάτρεις των ταξιδιών

Και μόνο η φωτογραφία στο εξώφυλλο αυτού του πολυτελούς coffee table book, σε κάνει να θέλεις να δραπετεύσεις σ ένα αλπικό προορισμό και να απολαύσεις το μεγαλείο των πιο φημισμένων βουνοκορφών σε συνδυασμό με τη θαλπωρή μοναδικών καταλυμάτων. Ο συγγραφέας γνωρίζοντας καλά τον ξενοδοχειακό τομέα, έχει επιλέξει τα πιο ιδιαίτερα χειμερινά θέρετρα προτείνοντας διαμονή σε άνετα δεντρόσπιτα, κομψά σαλέ, boutique ξενοδοχεία, καλύβες και σκηνές με όλες τις ανέσεις. Το σκηνικό που σε κάθε περίπτωση θα κλέβει την παράσταση, όπως αποδεικνύεται κι από τις θεαματικές φωτογραφίες του βιβλίου, είναι σχεδόν παρθένα και επιβλητικά τοπία, από το Άσπεν στο Μάτσου Πίτσου και από την οροσειρά του Άτλαντα στα Ιμαλάια. Το QR code που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, θα σας μεταφέρει άμεσα μέσω περισσότερων φωτογραφιών, βίντεο και σε μερικές περιπτώσεις και soundtracks, στον προορισμό των χειμερινών ονείρων σας.