Στην απόφαση να γίνει κανονικά το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, κατέληξε η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις στις 10/01 θα γίνει με αλλαγή στα σχετικά πρωτόκολλα.

Σχετικές ανακοινώσεις θα κάνουν, σήμερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως γύρω στις 6 το απόγευμα.

Στις 10 Ιανουαρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, το άνοιγμα των σχολείων

Σήμερα το μεσημέρι στις 2 μ.μ. έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων -θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της υποεπιτροπής Επιδημιολόγων- και στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις από την ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Οι επιστημονικές απόψεις διίστανται πάντως για το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση για να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου στηρίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Οι λόγοι είναι παιδαγωγικοί, καθώς «οι μαθητές δεν γίνεται να μείνουν πίσω στα μαθήματά τους», ψυχολογικοί, γιατί «τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στο σχολικό περιβάλλον» και το κυριότερο επιδημιολογικοί, καθώς οι ειδικοί θεωρούν πως είναι «καλύτερος ο έλεγχος της επιδημιολογικής κατάστασης, όταν οι μαθητές είναι σε ελεγχόμενο περιβάλλον», όπως είναι το σχολείο.

Κανονικά στις 10/01 το άνοιγμα των σχολείων με τρία self test την εβδομάδα - Ανακοινώσεις σήμερα

Οι ειδικοί, επίσης, για το άνοιγμα των σχολείων θέτουν ως προϋπόθεση για τη διά ζώσης λειτουργία τους τη διενέργεια τριών (αντί για δύο) self test την εβδομάδα από τους μαθητές.

Επιπρόσθετα και οι ίδιοι, ζητούν να ισχύουν νέοι κανόνες σε περίπτωση θετικού κρούσματος στην τάξη και να υποβάλλεται σε τεστ το σύνολο των συμμαθητών (εμβολιασμένοι και μη) σε τακτικό έλεγχο, καταργώντας το σύστημα «σταυρός» (που περιόριζε το καθημερινό testing μόνον σε εκείνα τα παιδιά που κάθονταν στο μπροστινό και στο πίσω θρανίο ή στο πλάι του επιβεβαιωμένου κρούσματος).

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν εντός της ημέρας, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα το απόγευμα.