Το Νοέμβριο θα ξεκινήσει ουσιαστικά το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» που είναι τμήμα του νέου μεγάλου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Θα εξαγγελθεί όμως, εκτός απροόπτου, ως πλαίσιο από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.
Με βάση τις αρχικές εγκρίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, η χρηματοδότηση του επιχειρηματικού «Εξοικονομώ» θα φτάσει και θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και θα αναβαθμίσει ενεργειακά 10.000 και πλέον επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.
Το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» έχει δύο βασικά σκέλη: Το πρώτο αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας για μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα, και το δεύτερο την προμήθεια και εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της.
Με βάση τον μετρήσιμο στόχο, οι ενεργειακές παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στις επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίζουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση τους.
Ποιες εργασίες επιδοτούνται
Όσον αφορά στις εργασίες, προβλέπεται εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.), στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιρειών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ.ά.). Επίσης προβλέπονται ενεργειακές αναβαθμίσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση τοιχοποιίας – δαπέδου, στέγης κ.λπ., ενεργειακά κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.ά.).
Η δράση αυτή αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και των διαδικασιών λειτουργίας των εταιρειών σύμφωνα με τους στόχους που καθορίζονται στο ΕΣΕΚ και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Να σημειωθεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ευθύνονται για το 15-20% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενώ το λεγόμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Στην Ελλάδα οι ΜμΕ ευθύνονται για το 21% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ.
Ως ΜμΕ νοούνται επιχειρήσεις με απασχόληση 0-9 εργαζομένων που αποτελούν και το 96% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.