Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων και τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,25%. Ωστόσο, μεγαλύτερη ανησυχία από τις απώλειες στο τραπεζικό ταμπλό προκαλεί η νέα εκτίναξη της απόδοσης του γαλλικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 5%, εξέλιξη που επαναφέρει στο προσκήνιο τους κινδύνους από τη δημοσιονομική αναταραχή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Η ελληνική αγορά ακολουθεί το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να περιορίζουν την έκθεσή τους σε τραπεζικούς τίτλους και επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,25% στις 2.610,56 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 3 εκατ. τεμάχια. Η σχετικά περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 χάνει 1,31% στις 6.683,84 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap υποχωρεί κατά 0,83% στις 3.035,50 μονάδες.
Τράπεζες: Απώλειες άνω του 2% για τον κλαδικό δείκτη
Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει πτώση 2,05% στις 3.038,72 μονάδες, καθώς οι πωλητές διατηρούν το προβάδισμα στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών.
Η Optima Bank υποχωρεί κατά 2,38% στα 13,54 ευρώ, ενώ η Πειραιώς χάνει 2,30% στα 9,98 ευρώ, επιστρέφοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ.
Σημαντικές πιέσεις δέχεται και η Eurobank, η οποία καταγράφει απώλειες 2,24% στα 4,415 ευρώ, με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών μετά την Alpha Bank μεταξύ των τραπεζικών τίτλων.
Η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 1,91% στα 16,185 ευρώ, ενώ αντίστοιχες απώλειες 1,91% καταγράφει η Τράπεζα Κύπρου, στα 10,28 ευρώ.
Η Alpha Bank διαμορφώνεται στα 4,427 ευρώ με πτώση 1,73%, συγκεντρώνοντας τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών στον κλάδο, με περισσότερες από 872.000 μετοχές. Η CrediaBank υποχωρεί κατά 1,14% στα 0,958 ευρώ.
Η εικόνα επιβεβαιώνει ότι οι ρευστοποιήσεις έχουν γενικευμένο χαρακτήρα στον τραπεζικό κλάδο, χωρίς να περιορίζονται σε συγκεκριμένο τίτλο.
Στηρίξεις από τα διυλιστήρια – Πιέσεις σε ΔΕΗ, Aktor και ΟΛΠ
Στην υπόλοιπη υψηλή κεφαλαιοποίηση, η εικόνα παραμένει αρνητική, με περιορισμένες εξαιρέσεις.
Η HELLENiQ ENERGY κινείται ανοδικά κατά 0,81% στα 18,75 ευρώ, ενώ η Motor Oil ενισχύεται οριακά κατά 0,22% στα 67,20 ευρώ, προσφέροντας επιλεκτικές στηρίξεις στην αγορά.
Αντίθετα, η ΔΕΗ υποχωρεί κατά 1,82% στα 22,66 ευρώ, η Aktor χάνει 1,89% στα 9,87 ευρώ και η Cenergy Holdings καταγράφει απώλειες 1,44% στα 21,94 ευρώ.
Ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο ΟΛΠ, με πτώση 2,02% στα 43,70 ευρώ, ενώ η Coca-Cola HBC παραμένει αμετάβλητη στα 54,20 ευρώ.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Fourlis ξεχωρίζει θετικά με άνοδο 1,01% στα 3,985 ευρώ, ενώ η Autohellas ενισχύεται κατά 0,38% στα 10,48 ευρώ, με ιδιαίτερα περιορισμένες συναλλαγές.
Στον αντίποδα, η ΑΒΑΞ υποχωρεί κατά 1,49% στα 3,30 ευρώ, η Dimand κατά 1,42% στα 13,90 ευρώ, η Qualco κατά 1,32% στα 6 ευρώ και η Κρι Κρι κατά 1,30% στα 34,15 ευρώ.
Η Γαλλία επισκιάζει το ελληνικό ταμπλό
Ο σημαντικότερος εξωτερικός παράγοντας που επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία είναι η αναταραχή στη γαλλική αγορά κρατικών ομολόγων.
Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς έχει ξεπεράσει το 5%, φτάνοντας σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από το 2002, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις δυσκολίες περιορισμού των δημόσιων δαπανών.
Με το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,4% του ΑΕΠ, η άνοδος του κόστους δανεισμού ενισχύει τους φόβους για ευρύτερες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και μετοχών.
Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν ευαίσθητες στις μεταβολές της διεθνούς επενδυτικής διάθεσης και στις ανακατατάξεις των ευρωπαϊκών χαρτοφυλακίων.
Το ζητούμενο για τη συνέχεια της συνεδρίασης είναι εάν ο Γενικός Δείκτης θα καταφέρει να περιορίσει τις απώλειες και να διατηρήσει την περιοχή των 2.600 μονάδων, με την πορεία των τραπεζών και των γαλλικών ομολόγων να αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την κατεύθυνση της αγοράς.
Διαβάστε ακόμη:
- Στημένοι αγώνες στο μπάσκετ: Οι καταγγελίες που άνοιξαν τον δρόμο για τις συλλήψεις
- Φέσσας στη Fourlis: Τα μετρητά της ACS στην Trade Estates αντί για δημόσια πρόταση
- Συναγερμός στην ΕΥΠ: 1 εκατ. μετανάστες στο Τομπρούκ και υβριδική απειλή στην Κρήτη
- Πόρισμα για ιατρείο Καρυστιανού: Αντιδεοντολογικός και μη θεραπευτικός ο βιοσυντονισμός