Μήνυμα πολιτικής αυτονομίας και διμέτωπης αντιπαράθεσης έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Αιγάλεω, στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 45 ετών από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτωβρίου 1981.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να συνδέσει το ιστορικό σύνθημα της «Αλλαγής» με τη σημερινή πολιτική συγκυρία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του Αλέξη Τσίπρα.
«Χρειάζεται μια νέα αρχή»
Η πιο χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του ήταν η φράση:
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ούτε μια τρίτη θητεία αλαζονείας ούτε μια δεύτερη ευκαιρία στην αποτυχία. Χρειάζεται μια νέα αρχή».
Με τη συγκεκριμένη αναφορά ο κ. Ανδρουλάκης φωτογράφισε αντίστοιχα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως αυτόνομη εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης.
Στόχος η πρώτη θέση
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ευθέως ως πολιτικό στόχο την πρώτη θέση, απευθύνοντας κάλεσμα και σε πολίτες που στο παρελθόν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία.
«Δίνουμε τον αγώνα για την πρώτη θέση», τόνισε, χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ «αξιόπιστο εγγυητή» για μια αλλαγή σελίδας.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «πολιτική αλλαγή με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει», υπογραμμίζοντας τον αυτόνομο ρόλο που θέλει να διατηρήσει το κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Καρφιά και προς Τσίπρα
Αιχμηρός ήταν και απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό.
«Η σχέση εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες δεν βασίστηκε σε πανάκριβες επικοινωνιακές εκστρατείες, ούτε σε φθηνές απομιμήσεις», είπε, αφήνοντας σαφή αιχμή προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Πρόσθεσε ότι ο προοδευτικός χώρος δεν πρέπει να γίνει ούτε «συμπλήρωμα της συντήρησης» ούτε «όμηρος του λαϊκισμού».
13ος μισθός, σύνταξη και στέγαση
Στο οικονομικό σκέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέφερε βασικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων τον 13ο μισθό στο Δημόσιο, τη σταδιακή επαναφορά της 13ης σύνταξης και του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Για τη στεγαστική κρίση πρότεινε τέλος στη Golden Visa, περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων, ενώ επέκρινε την κυβερνητική πρόταση για μπόνους ορόφων.
Αναφέρθηκε επίσης στις 120 δόσεις, υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική πρόταση είναι ανεπαρκής λόγω του υψηλού επιτοκίου και των περιορισμών για οφειλές που δημιουργήθηκαν πρόσφατα.
Παρόντες Παπανδρέου, Δούκας και ιστορικά στελέχη
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Χάρης Δούκας, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Μανιάτης.
Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή του Νίκου Ανδρουλάκη, με συγκεντρωμένους να φωνάζουν «νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός».
Η επιλογή του Αιγάλεω και η επέτειος της 18ης Οκτωβρίου είχαν σαφή συμβολισμό: το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αντλήσει πολιτικό κεφάλαιο από την ιστορική του διαδρομή, αλλά ταυτόχρονα να παρουσιάσει τη σημερινή του πρόταση ως συνέχεια και όχι ως απλή ανάμνηση της «Αλλαγής» του 1981.
