search

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δύο δημοσιογράφοι υπό κράτηση για το σκάνδαλο των επενδυτικών funds – Στο επίκεντρο πολιτικές διασυνδέσεις

Οι Μουσταφά Μπαλτσί και Σαμπάν Σεβίντς κατηγορούνται για «δημόσια διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών» – Η έρευνα αγγίζει στελέχη του AKP

Τουρκία

Σε νέα φάση περνά το σκάνδαλο των επενδυτικών funds στην Τουρκία, με την υπόθεση να αποκτά πλέον και έντονη διάσταση ελευθερίας του Τύπου. Οι αρχές προχώρησαν στην κράτηση δύο δημοσιογράφων που είχαν δημοσιεύσει πληροφορίες για πιθανές πολιτικές διασυνδέσεις στο σκάνδαλο.

Πρόκειται για τον Μουσταφά Μπαλτσί, συντάκτη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Sözcü, και τον Σαμπάν Σεβίντς, αρχισυντάκτη του διαδικτυακού καναλιού Bizim TV. Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για «δημόσια διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών», αδίκημα που προβλέπεται από τον τουρκικό ποινικό κώδικα.

Η ανάρτηση για τον εκπρόσωπο του AKP

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ανάρτηση του Μπαλτσί, ο οποίος είχε δημοσιεύσει φωτογραφία που, σύμφωνα με τον ίδιο, έδειχνε τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος AKP Ομέρ Τσελίκ να κάθεται σε εκδήλωση λίγες θέσεις μακριά από τον Οσμάν Αρικάν Νατζάρ, πρόσωπο που έχει εμπλακεί σε καταγγελίες γύρω από το σκάνδαλο των funds.

Οι συγκεκριμένες καταγγελίες είχαν συνδεθεί με ισχυρισμούς ότι πρόσωπα με πολιτικές διασυνδέσεις φέρονται να είχαν επωφεληθεί από επενδυτικές τοποθετήσεις πριν από την κατάρρευση ορισμένων funds. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Έρευνα και για άλλους δύο δημοσιογράφους

Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι Ισμαήλ Σαϊμάζ και Μουράτ Αγκιρέλ κλήθηκαν επίσης για κατάθεση ως ύποπτοι, έπειτα από μήνυση του υπουργού Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ.

Ο Μπολάτ είχε κατηγορηθεί δημόσια ότι μπορεί να είχε επωφεληθεί από επενδυτικά σχήματα συνδεδεμένα με το σκάνδαλο πριν από την παρέμβαση των αρχών. Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά τις καταγγελίες, χαρακτηρίζοντάς τες δυσφημιστικές.

131 funds σε εκκαθάριση

Το σκάνδαλο ξέσπασε στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την εκκαθάριση 131 επενδυτικών funds που διαχειρίζονταν επτά εταιρείες χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα συγκεκριμένα funds είχαν περισσότερους από 455.000 ιδιώτες επενδυτές. Η υπόθεση αφορά υποψίες για χειραγώγηση τιμών, τεχνητή διόγκωση αποτιμήσεων και προνομιακή μεταχείριση επενδυτών με πολιτικές διασυνδέσεις.

85 συλλήψεις και 207 πρόσωπα στο μικροσκόπιο

Η έρευνα έχει λάβει πολύ μεγάλη έκταση. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Ακίν Γκιουρλέκ δήλωσε ότι έως τώρα έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί 85 άτομα, ενώ συνολικά 207 πρόσωπα έχουν βρεθεί στο πλαίσιο δικαστικών ή διοικητικών ενεργειών.

Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές, υποστηρίζοντας ότι η κρίση στα funds δεν αποτελεί μέχρι στιγμής συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η «παραπληροφόρηση» ξανά στο επίκεντρο

Η κράτηση των δύο δημοσιογράφων επαναφέρει και τη συζήτηση για τον τουρκικό νόμο περί παραπληροφόρησης, που τέθηκε σε ισχύ το 2022.

Ο νόμος προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για δημόσια διάδοση ψευδών πληροφοριών που θεωρείται ότι μπορούν να προκαλέσουν φόβο, ανησυχία ή διατάραξη της δημόσιας τάξης. Οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου έχουν επανειλημμένα επικρίνει τη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι η διατύπωσή της επιτρέπει πολύ ευρεία εφαρμογή σε βάρος δημοσιογράφων.

Το σκάνδαλο των επενδυτικών funds έχει πλέον ξεφύγει από τα στενά όρια μιας οικονομικής υπόθεσης. Αγγίζει πολιτικά πρόσωπα, τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά και το πεδίο της ελευθερίας του Τύπου, μετατρέποντάς το σε μία από τις πιο ευαίσθητες υποθέσεις για την κυβέρνηση Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμη: