Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, επιχειρώντας να ανακτήσουν την ισορροπία τους μετά την έντονη αναταραχή στην αγορά κρατικών ομολόγων και τις νέες δημοσιονομικές ανησυχίες γύρω από τη Γαλλία, οι οποίες έχουν αυξήσει τη νευρικότητα στις πρώτες συνεδριάσεις του τέταρτου τριμήνου.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,57% στις 637 μονάδες, με θετικά πρόσημα στα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κερδίζει 0,62% στις 10.563 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,56% στις 25.394 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,27% στις 7.854 μονάδες.
Η προσοχή των επενδυτών εξακολουθεί να είναι στραμμένη στην αγορά κρατικού χρέους και κυρίως στη Γαλλία. Η πρόσφατη αναταραχή είχε προκαλέσει σημαντική διεύρυνση του spread μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων, επαναφέροντας μνήμες προηγούμενων περιόδων έντονης δημοσιονομικής αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη.
Οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας και την πορεία των δημόσιων οικονομικών της έχουν επηρεάσει παράλληλα το ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει σε χαμηλά πολλών μηνών, ενώ οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων άσκησαν πίεση και στις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών.
Η σημερινή εικόνα είναι σαφώς πιο ήρεμη. Η μεταβλητότητα στην αγορά σταθερού εισοδήματος αποκλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών τίτλων σταθεροποιήθηκαν μετά την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2027.
Παρά την ανοδική αντίδραση, πάντως, η αγορά παραμένει επιφυλακτική. Το κόστος δανεισμού, οι δημοσιονομικές πιέσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και η πορεία του ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις ότι η αναταραχή στα ομόλογα έχει πράγματι αρχίσει να αποκλιμακώνεται και δεν πρόκειται απλώς για μια προσωρινή ανάπαυλα.