Σημαντική αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνουν οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη στηρίζεται πλέον περισσότερο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές και λιγότερο στην κατανάλωση σε σχέση με το παρελθόν.

Οι Moody’s, DBRS και Scope, που προχώρησαν τον Σεπτέμβριο σε θετικές κινήσεις για το αξιόχρεο ή τις προοπτικές της χώρας, συνδέουν τη μεταβολή αυτή με την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της δημοσιονομικής ανθεκτικότητας και τις καλύτερες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το ΑΕΠ.

Τα δύο τρίτα της αύξησης προήλθαν από ιδιώτες

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Moody’s στην αύξηση των επενδύσεων μετά το 2020.

Σύμφωνα με τον οίκο, σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ προήλθαν από ιδιωτικές επενδύσεις. Το στοιχείο αυτό οδηγεί στην εκτίμηση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ενίσχυσε μια ήδη διαμορφούμενη τάση, αντί να αποτελεί τη μοναδική αιτία της.

Παράλληλα, αλλάζει και η σύνθεση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, οι οποίες κατευθύνονται πλέον λιγότερο προς το real estate. Με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι ΞΑΕ στην Ελλάδα έφτασαν το 2025 στο ιστορικό υψηλό των 12,8 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερο μερίδιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους αντιστοιχούσαν το 2024 στο 60% του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι 45% το 2009.

Η εξέλιξη θεωρείται σημαντική, καθώς οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να επενδύσουν σε τεχνολογία και δεξιότητες, αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ξένες αγορές και περισσότερες πηγές χρηματοδότησης.

Η παραγωγικότητα παραμένει το μεγάλο στοίχημα

Παρά τη βελτίωση, η απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει σημαντική.

Ο DBRS επισημαίνει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας ανά απασχολούμενο στην Ελλάδα αντιστοιχούσε το 2025 στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο Scope σημειώνει ότι η Ελλάδα εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις από την ΕΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις ότι η άνοδος των επενδύσεων θα μετατραπεί σε μόνιμη αύξηση της παραγωγικότητας και του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης.

Από το 2019 έως το 2025, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 10,8%, ενώ το ποσοστό των επενδύσεων αυξήθηκε κατά 5,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, πλησιάζοντας σταδιακά τα επίπεδα της Ευρωζώνης.

Διαβάστε ακόμη: