Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την επιστροφή των πρέσβεων σε Ρωσία και ΗΠΑ.

«Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των πρέσβεων στους τόπους εργασίας τους, την επιστροφή του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα και του πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον, συμφωνήσαμε ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί, θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ενώ όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα -σήμερα ή αύριο- είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα.

Συμφωνήσαμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα διεξάγουν διαβουλεύσεις για όλο το εύρος των ζητημάτων της διπλωματικής συνεργασίας» ανέφερε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ακόμα πως οι συνομιλίες ήταν «εντατικές και εποικοδομητικές», ενώ δεν υπήρξε ένταση στη διάρκειά τους. Σε αυτές συζητήθηκε όλο το φάσμα των εκκρεμών ζητημάτων – από την Ουκρανία και την Αρκτική μέχρι το θέμα της κυβερνοασφάλειας.

Πνεύμα κατανόησης

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρξε πνεύμα κατανόησης των εκατέρωθεν θέσεων, καθώς και ότι συμφωνήθηκε να αποκατασταθεί μόνιμη διπλωματική επικοινωνία, σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Κι αυτό προκειμένου να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και οι αχρείαστες εντάσεις, όσο αυτό είναι δυνατό.

Ειδικά στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η χώρα του ουδεμία σχέση έχει με τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ και τόνισε ότι έδωσε ενδελεχείς αποδείξεις γι’ αυτό στον συνομιλητή του. Πέρασε δε στην αντεπίθεση και ισχυρίστηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνοεπιθέσεων σήμερα προέρχονται από τις ΗΠΑ.