Απνευστί σχεδόν και δίχως υπερβολές η χρηματιστηριακή αγορά υπερέβη ελαφρά τις 900 μονάδες συμπληρώνοντας εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με εναλλαγές στις κερδισμένες μετοχές.

Αρκετοί πλέον προβλέπουν ακόμη και σε μια πιθανή αναβάθμιση από την S&P στις 23 Απριλίου, αν και είναι σχετικά νωρίς οι οίκοι να δώσουν μια ώθηση δίχως να δουν προηγουμένως απτό αποτέλεσμα.

Εκτός από την άνοδο στις τράπεζες, στις ενεργειακές μετοχές, στις μεταλλευτικές κλπ την τελευταία εβδομάδα μια εταιρεία κοινής ωφέλειας, η Ευδαπ, πλησίασε σε κέρδη τις υπόλοιπες κερδοφόρες του Ftse 25 καθώς η επικείμενη συμφωνία με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό προεξοφλεί μεγαλύτερη κερδοφορία καθώς το κόστος χαμηλώνει κατά 35% σε σχέη με την περίοδο 2013-2020.

Με αφορμή, όμως, την Ευδαπ αλλά και τις θετικές εξελίξεις σε τράπεζες , ΔΕΗ, ενέργεια θα διαπιστώσει κανείς εκ υστέρων βεβαίως, ότι, η πορεία προς τις 1000 μονάδες κτίζεται μεθοδικά βήμα- βήμα.

Η επόμενη ημέρα με μια σχεδόν εξασφαλισμένη υπερκάλυψη στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα είναι αφορμή για να εισρεύσουν νέα κεφάλαια στην Αθήνα, όταν ήδη οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν αποδόσεις 20-33% από τις αρχές του χρόνου.

ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ

Η ΔΕΗ αποτέλεσε ένα βασικό μοχλό στο χρηματιστήριο καθώς το γύρισμα της εταιρείας σε κέρδη – έστω κι αν αυτό κάποιοι το αποδίδουν στα βεβαρυμμένα κόστη προς την βιομηχανία και εξαιτίας των χαμηλότερων δαπανών για πετρέλαιο μέχρι πρόσφατα – προσέλκυσε σημαντικά νέα κεφάλαια.

Η εταιρεία άντλησε σε δυο ομολογιακές εξόδους 775 εκατ. ευρώ εξασφαλίζοντας ένα ελκυστικό επιτόκιο 3,75% το οποίο θα μειωθεί εφόσον πετύχει την μείωση των ρύπων.

Παράλληλα, η ρευστότητα της εταιρείας κινείται πλέον σε ιστορικά υψηλά εξαιτίας των αλλεπάλληλων συμφωνιών τιτλοποίησης οφειλών ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον προχώρησε και η συμφωνία με την Γερμανική RWE η οποία δημιουργεί μια ισχυρή θυγατρική στις ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα,με την άνοδο της μετοχής και το ομόλογο κινήθηκε η διαδικασία για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ – διαδικασία η οποία συγκέντρωσε 9 από τα μεγαλύτερα funds διεθνώς, καθώς η εξασφαλισμένη απόδοση 6-7% για 8 χρόνια είναι δέλεαρ για τους επενδυτές που μπορούν να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια σε μια περίοδο, όπου τα επιτόκια θα συνεχίσουν να είναι χαμηλά, λόγω και της πανδημίας.

Εαν λοιπόν η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τα fundsγια την αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ ( αποτίμηση 2,95 δις. το 100% ) επιδιώκοντας ένα τίμημα πάνω από 1,4 δισ. ευρώ, τότε στηρίζεται απόλυτα η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ.

Τι δεν πίστευαν οι ξένοι για την Πειραιώς

Οι τράπεζες ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι στο χρηματιστήριο εξαιτίας και της ιδιάζουσας περίπτωσης της Τράπεζας Πειραιώς.

Αν και όλες οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν λύσει όλα τα θέματα τους σε ό,τι αφορά την ποιότητα των κεφαλαίων αφού πολλά από τα εποπτικά κεφάλαια είναι αναβαλλόμενος φόρος – η Πειραιώς εμφάνιζε μεγαλύτερη έκθεση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω και της συγχώνευσης πολλών και διαφορετικών τραπεζών, τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση παρόλο που δεν το πιστεύουν ακόμη οι ξένοι επενδυτές τόλμησε και προχώρησε αρχικώς σε μια κρατικοποίηση και γρήγορα ανακοίνωσε και την ταχύτατη ιδιωτικοποίηση προκαλώντας, όμως, υψηλό discount στους παλιούς μετόχους με την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

Αυτό, όμως, που δεν πίστευαν οι ξένοι επενδυτές είναι ότι, το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί έως και 26% με την αύξηση κεφαλαίου κατά 1,2 δισ.

Θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση θα λυγίσει υπό το βάρος των πιέσεων από την αντιπολίτευση.

Την περασμένη Παρασκευή, η διοίκηση θα προχωρούσε στην ανακοίνωση των όρων (πιθανότατα 20 νέες μετοχές με 1-1,2 ευρώ για κάθε 1 παλαιά αν το ποσοστό της ελληνικής κατανομής) ωστόσο αυτό που κοιτούν οι ξένοι επενδυτές είναι σε τι ποσοστό θα φθάσει το ΤΧΣ, αν πέσει δηλαδή κάτω από 33% και ειδικότερα φθάσει στο 26%.

Η απάντηση δε του ΤΧΣ προς την αντιπολίτευση ότι “το Ταμείο δεν είχε καμμία νομική βάση σύμφωνα με τα συμβατικά κείμενα για να απαιτήσει την πληρωμή, ούτε άλλως ήταν σε θέση να επιβάλει ή να εξασφαλίσει την διενέργεια της σχετικής πληρωμής του τοκομεριδίου” για τα Cocos, αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα, καθώς εάν ο Σύριζα επέμενε στη συζήτηση για την Πειραιώς, τότε ίσως οι Έλληνες να μάθαιναν και τα διαχρονικά λάθη των κυβερνήσεων του Μνημονίου για τις Τράπεζες.

Εκλογές εν όψει;

Αυτό, όμως, που σιγοψιθυρίζεται μεταξύ των ξένων επενδυτών είναι ότι αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει κινήσεις οι οποίες προσομοιάζουν σε προεκλογικές περιόδους.

Αν και το αποκλείει μετά βδελυγμίας η κυβέρνηση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια προσφυγή στις κάλπες μετά το καλοκαίρι προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της επαναφοράς της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές. Μια τέτοια κίνηση προς εκλογές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προεξοφληθεί ανοδικά στο χρηματιστήριο.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον   Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.