Θα μπορούσε να ήταν υπόθεση μιας αμερικανικής σειράς με μια ειδική ομάδα αστυνομικών που θα ασχολούνταν με τις αποκαλούμενες cold cases. Αφορά έναν άντρα που έμεινε στην φυλακή για έξι μήνες για έναν βιασμό που έγινε πριν από είκοσι χρόνια αλλά στο τέλος υπήρχαν ισχνά στοιχεία και η καταγγέλλουσα… εξαφανίστηκε.

Ο Βιασμός

«Πρωταγωνιστής» ένας 49χρονος ο οποίος κατηγορήθηκε ότι στο διάστημα από 15 μέχρι 25 Αυγούστου του 2000 είχε βιάσει ένα ανήλικο κορίτσι 16 ετών, σε δυο διαφορετικές ημερομηνίες και μάλιστα την δεύτερη φορά την παρέδωσε σε δυο φίλους του για να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες ορέξεις τους, γνωρίζοντας ότι ήταν ένα κορίτσι με «μέτρια νοητική στέρηση».
Η απίστευτη ιστορία και η εξέλιξη της ξάφνιασε αστυνομικούς και εισαγγελείς που την χειρίστηκαν. Ο 49χρονος, η οικογένεια του οποίου μένει στην Αλβανία, πέρασε δεκάδες φορές από τα σύνορα χωρίς κανένας να τον σταματήσει. Τον περασμένο Οκτώβριο όμως κατά την διάρκεια του ελέγχου στον συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες καθώς σε βάρος του υπήρχε ένταλμα σύλληψης. Ο ίδιος τα έχασε όταν του είπαν για ποιο λόγο κατηγορείται.

Η Καταγγελία

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 49χρονος επέστρεψε στο σπίτι του και είδε μια νεαρή κοπέλα ακριβώς απ έξω να τα έχει χαμένα και να του ζητά «να την πάει στο σπίτι της καθώς είχε χαθεί». Σύμφωνα με την καταγγελία της 16χρονης, την έβαλε στο σπίτι του και αφού την ακινητοποίησε, την βίασε.
Ο 49χρονος στο υπόμνημα που κατέθεσε περιέγραψε διαφορετικά τα γεγονότα λέγοντας πως «πήγε την κοπέλα στο σπίτι της και μάλιστα οι γονείς που είχαν ανησυχήσει τον κέρασαν καφέ». Στη συνέχεια της καταγγελίας, η 16χρονη υποστήριξε ότι μετά από δέκα μέρες που ξανασυναντήθηκε με τον κατηγορούμενο, την έβαλε σε ένα αυτοκίνητο και την πήγε σε ερημική περιοχή όπου δυο φίλοι του, αφού την χτύπησαν, την βίασαν συνολικά τρεις φορές ενώ ο 49χρονος την είχε απειλήσει με ένα μαχαίρι. Η κοπέλα κατήγγειλε τον βιασμό μετά από μέρες αλλά δεν ανέφερε την σεξουαλική επίθεση από τον 49χρονο. Η ιατροδικαστική εξέταση δεν εντόπισε ξεκάθαρα ίχνη βιασμού καθώς είχε περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως ο 49χρονος προφυλακίστηκε για έξι μήνες καθώς σε βάρος του υπήρχε ένταλμα σύλληψης.

Τα τραγελαφικά της υπόθεσης

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης, , είναι το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος για 20 χρόνια εμενε στην ίδια διεύθυνση κατοικίας ενώ η 16χρονη κοπέλα μαζί με τους γονείς της έχουν εξαφανιστεί και κανείς δεν ξέρει που είναι. Τελικά, το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά αποφάσισε o 49χρονος να αφεθεί για λόγους παραγραφής των αδικημάτων, για το γεγονός ότι η καταγγέλλουσα χάθηκε από προσώπου γης και ο φάκελος της δικογραφίας ήταν έτοιμος να… πολτοποιηθεί.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 49χρονου, ποινικολόγος Παναγιώτης Μαριόλης, μιλώντας , υποστήριξε ότι «η σύλληψη του εντολέως μου για ένα ειδεχθές έγκλημα, ήταν προϊόν μιας -ούτως ή άλλως- ελεγχόμενης καταγγελίας, της οποίας η βασιμότητα δεν ερευνήθηκε επαρκώς. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η άδικη προφυλάκιση του πολλά χρόνια μετά, καθώς εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, παρότι αποδείχτηκε ότι δεν συνέτρεχαν οι απαιτούμενες κατά νόμο προϋποθέσεις προς τούτο. Ωστόσο, τα επιβαρυντικά γι’ αυτόν στοιχεία εξέλειπαν, γεγονός που αναδείχτηκε πλήρως και αποτυπώθηκε στην αίτηση αποφυλάκισης του, όπως δέχτηκε ορθά το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της τάξης με την αποφυλάκιση του. Προβληματισμός γεννάται σχετικά με καταγγελίες, που αφορούν εγκλήματα υψηλής ποινικής και ηθικής απαξίας, όσον αφορά αφενός την ποιότητα τους και αφετέρου την άμεση προσέγγιση και εκτίμηση τους από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εσφαλμένων διώξεων, πόσο μάλλον στέρησης της ανθρώπινης ελευθερίας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.