Κλασσική Bank of America, όταν όλα ανεβαίνουν στο θεό, εμφανίζεται με κάποια τρομαχτική (αλλά πάντα σοβαρή) ανάλυσή της να κόψει τα φτερά από τους υπνωτισμένους επενδυτές (διότι όλο αυτό μια μαζική ψευδαίσθηση είναι).

Πάντως η αλήθεια είναι πως η αμερικανική τράπεζα (η οποία μάλιστα εμφάνισε τρομερά κέρδη τριμήνου κρατώντας όρθιο τον Dow Jones) διαθέτει συνέπεια στις αναλύσεις της, και δεν είναι το κλασσικό χαλασμένο ρολόι που 2 φορές τη μέρα λέει σωστά την ώρα. Εκτός του ότι έχει προειδοποιήσει σωστά στο παρελθόν για επικείμενα κραχ, φέτος είναι η πρώτη φορά που κρούει τόσο έντονα το καμπανάκι.

Πρώτο, δεύτερο, τρίτο καμπανάκι…

Τέλη Ιανουαρίου μας είπε να προσέχουμε, αλλά πως δεν είναι η ώρα ακόμη να πουλήσουμε… Αρχές Μαρτίου μας προειδοποίησε πως πρόκειται να ανάψει sell signal που είχε να ανάψει από το 2007.

Και τώρα, έρχεται με μια βαρύγδουπη έκθεση με τίτλο “Five Reasons To Curb Your Enthusiasm” (5 λόγοι που θα κάμψουν τον ενθουσιασμό σας) να μας πει ότι το πάρτι στις αγορές ίσως τελειώνει και πως έρχεται μίνι-κραχ της τάξεως του 10%. Κι αυτό διότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει όσα καλά νέα υπάρχουν (και δεν υπάρχουν ακόμα). Θυμάστε τι σας λέγαμε πως η αγορά ΔΕ θέλει καλά νέα; Επομένως το μόνο που μένει είναι πτώση…

Τι είναι βέβαια 10% θα πει κανείς, και θα έχει δίκιο. Έχουμε διανύσει την μακροβιότερη bull market όλων των εποχών. Όλα τα ρεκόρ έχουν σπάσει, και μια διόρθωση 10% θα φέρει απλώς τον S&P 500 στις 3.800 μονάδες, σιγά το τρομερό.

Το τρομερό, κατά την ταπεινή μας άποψη, και αυτό που μάλλον εννοεί η BofA, δεν είναι το 10%, αλλά αυτό που ίσως ακολουθήσει. Διότι αν συμφωνήσουμε πως οι αγορές βρίσκονται σε εξαιρετικά υπεραγορασμένα επίπεδα (φούσκας), τότε τίποτα δεν τις κρατάει. Τα πάντα είναι ρευστά και κρέμονται από μια κλωστή, αναμένουν απλώς το σινιάλο για την πτώση που θα τις γυρίσει πίσω για τα καλά. Επομένως αν αρχίσει η πτώση, αμφιβάλλουμε ότι θα μείνει στο 10%…

Πάμε όμως να δούμε τι λένε οι ειδικοί.

Και τι είναι 10% πτώση;

Παρά το κλίμα επενδυτικής ευφορίας που επικρατεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις υπόλοιπες αγορές, χάρη στην πρόοδο που σημειώνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα και, κυρίως, λόγω της πρωτοφανούς δημοσιονομικής επέκτασης και νομισματικής χαλάρωσης που διαπιστώνεται παγκοσμίως, τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «βλέπουν» κόπωση.

Και ενώ δεν αναμένεται άμεσα κάποια μεγάλη διόρθωση, Bank of America και Deutsche Bank εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει μεγάλη διόρθωση στη Wall Street και δη στον δείκτη βαρόμετρο S&P 500, η οποία θα φτάσει έως -10%, όπερ σημαίνει μια ακραία διολίσθηση στις 3.800 μονάδες.

Έχοντας κατά νου αυτό, απαριθμώνται 5 λόγοι που εξηγούν τη μελλοντική πτώση, ωστόσο πρώτα διευκρινίζονται κάποια πράγματα. Παρότι η συσχέτιση μεταξύ αποδόσεων και τριμηνιαίων / ετήσιων κερδών είναι χαμηλή, μόλις στο 12% / 22%, συντρέχουν κάποιες παράμετροι που χρήζουν προσοχής.

Οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για την περίοδο 2021-2022 εκτιμώνται μεταξύ 185 δολ. και 205 δολ., με τον S&P 500 στις 2.900-3.200 και συντελεστή P / E στο 15,5x, έναντι 20x-22x που υπονοείται σήμερα από το τρέχον επίπεδο τιμών. Επιπλέον, οι εταιρείες που σημείωσαν κέρδη το δ’ τρίμηνο του 2020 είχαν χαμηλότερες επιδόσεις τις επόμενες ημέρες.

Οι 5 λόγοι που θα πέσει ο S&P


Οι πέντε λόγοι της μελλοντικής πτώσης που αναφέρει η BofA είναι οι εξής:
α) Ο δείκτης Sell Side δίνει σήμα για πωλήσεις. Την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ο S&P 500 «έπεσε» 7%.

"Μη χαίρεστε" λέει η BofA... έρχεται κραχ στις αγορές

β)Η κεφαλαιοποίηση του S&P 500, που είναι κολοσσιαία, συνοδεύεται από ισχνές αποδόσεις.
"Μη χαίρεστε" λέει η BofA... έρχεται κραχ στις αγορές
γ)Οι μεγάλες αποδόσεις προηγούνται των ζημιών.
Ο S&P 500 παρουσίασε απόδοση +54% τους προηγούμενους 12 μήνες…
"Μη χαίρεστε" λέει η BofA... έρχεται κραχ στις αγορές
δ)Το μοντέλο της Εύλογης Αξίας (Fair Value model) της BofA πηγαίνει τον S&P 500 στις 3.635 μονάδες. Σημειώνεται πως αυτό το μοντέλο βασίζεται στην κυκλικά προσαρμοσμένη πρόβλεψη κερδών για το 2022 στα 173 δολ. και στην εκτίμηση για ασφάλιστρο κινδύνου ιδίων κεφαλαίων (ERP) στις 425 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, έναντι 398 μονάδων βάσης σήμερα.

"Μη χαίρεστε" λέει η BofA... έρχεται κραχ στις αγορές
ε)Το Premium Equity Risk Premium «έπεσε» κάτω από 400 μονάδες βάσης.
"Μη χαίρεστε" λέει η BofA... έρχεται κραχ στις αγορές

Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν οι επενδυτές;

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA, πρέπει να επιλέγουν τις κυκλικές και όχι τις αμυντικές μετοχές, και να προτάσσουν τις μετοχές αντί των ομολόγων. Δεδομένης της θετικής προοπτικής της οικονομικής δραστηριότητας, προτιμώνται τομείς που συνδέονται με το ΑΕΠ.

Στις 3.800 έως 3.900 μονάδες, ήτοι διόρθωση από -6% έως -10%, «βλέπει» τον δείκτη του αμερικανικού χρηματιστήριου S&P 500 η Deutsche Bank, όταν η ανάπτυξη φτάσει στην κορύφωσή της, δηλαδή τους επόμενους τρεις μήνες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, οι μετοχές τυγχάνουν διαπραγμάτευσης, παρουσιάζοντας θετική συσχέτιση με μακροοικονομικά μεγέθη και δείκτες όπως ο μεταποιητικός δείκτης ISM (73% συσχέτιση), ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο peak του τους επόμενους 10 με 11 μήνες.

Και η Deutsche βλέπει διόρθωση

Ως αποτέλεσμα, «πολύ βραχυπρόθεσμα», η Deutsche Bank αναμένει ότι οι μετοχές, που ακόμη απολαμβάνουν μεγάλη στήριξη από τα μάκρο, θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, χάρη σε συστηματικές στρατηγικές των διαχειριστών χαρτοφυλακίων και σε προγράμματα επαναγοράς.

Ωστόσο, όλα αυτά θα τελειώσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, όταν η ανάπτυξη φτάσει στο… τέρμα, με τον δείκτη S&P 500 της Wall Street να σημειώνει «βουτιά» από -6% έως -10%.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, ο S&P 500 παρουσιάζει εξαιρετικά θετική συσχέτιση με τον ISM. Όπως προαναφέρθηκε, οι αναλυτές της Deutsche Bank εντόπισαν 36 «κορυφές» στον δείκτη ISM κατά την περίοδο μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Μη χαίρεστε" λέει η BofA... έρχεται κραχ στις αγορές

Τα δύο τρίτα αυτών των κορυφών (24) είχαν ένα ανεστραμμένο σχήμα V, ενώ τα υπόλοιπα (8) «είδαν» το ISM να σταματά και να επιπεδώνεται σε υψηλό επίπεδο.

Εξαιρουμένων επεισοδίων φθίνουσας πορείας για τον ISM που τελικά κατέληξαν σε ύφεση, η οποία επί του παρόντος φαίνεται απίθανη, με αποτέλεσμα χαμηλότερες αποτιμήσεις, ο δείκτης S&P 500 βυθίστηκε κατά μέσο όρο -8,4% γύρω από τις προαναφερόμενες κορυφές.

Αλλά σε γεγονότα κατά τη διάρκεια των οποίων ο ISM επιπεδώθηκε «είδαν» διάμεση πτώση -5,9%.

Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, το sell off ξεκίνησε 2 εβδομάδες μετά την κορύφωση του ISM και διήρκεσε για 6 εβδομάδες. 

Αν και η χρήση της ιστορικής εμπειρίας ως οδηγού υποστηρίζει μια υποχώρηση -6% εάν η ανάπτυξη σταματήσει κοντά στην κορυφή, δεδομένου ότι η θέση είναι ασυνήθιστα αυξημένη τόσο νωρίς σε αυτήν την επέκταση, η Deutsche Bank πιστεύει ότι η διόρθωση θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο, στο εύρος του 6-10%.

Τα καλά νέα είναι ότι, με αυτόν τον αποτυχημένο τρόπο, τα πράγματα επιστρέφουν στο φυσιολογικό και μετά από αυτήν τη διόρθωση, η γερμανική τράπεζα υποστηρίζει ότι «η συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη σημαίνει ότι οι μετοχές θα επηρεαστούν αργότερα μέσα στο έτος από τον πληθωρισμό.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.