Υποτίθεται θα έκανε “σεισμό”, αλλά… μάπα το καρπούζι. Η Coinbase έγινε η πρώτη εταιρία crypto exchange (κρυπτο-ανταλλακτήριο) που εισήχθη στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Όλος ο πλανήτης περίμενε να γίνει πάταγος. Σε όλες τις συζητήσεις στα διαδικτυακά επενδυτικά φόρουμ ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης.

Ωστόσο για IPO τέτοιας περίπτωσης μάλλον απογοήτευσε. Η μετοχή άνοιξε στα 381 δολάρια στον Nasdaq (ticker: COIN), εκτοξεύτηκε πάνω από τα 420, και στη συνέχεια βούτηξε θεαματικά προς τα 320 δολάρια. Η είδηση πως η Ark Invest της Cathie Wood επένδυσε στην πτώση (buy the dip) δηλαδή αγόρασε στα χαμηλά, έδωσαν προσωρινή ώθηση 9% στη μετοχή, η οποία τελικά έκλεισε την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στα 322 δολάρια.

Απογοητευτικό το ντεμπούτο της Coinbase στον Nasdaq

Βέβαια εδώ που τα λέμε είναι συνηθισμένα τέτοια ντεμπούτα να συνοδεύονται από sell-off. Υπάρχει κόσμος που κρατούσε μετοχές από μόλις μερικά σεντς. Ενδεχομένως στο μέλλον η πρώτη μετοχή κρυπτο-ανταλλακτηρίου να αξίζει πολύ πάνω από την αρχική τιμή της Δημόσιας Προσφοράς.

Να σημειωθεί επίσης ότι το γεγονός έφερε ευφορία στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, εκτοξεύοντας το Bitcoin σε νέο ιστορικό υψηλό στα $64.000 και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 2 τρις.

Οι κερδισμένοι

Παρακάμπτοντας την παραδοσιακή διαδικασία IPO, η Coinbase εισήγαγε την μετοχή της επιτρέποντας σε εργαζόμενους και υπάρχοντας μετόχους να πωλήσουν τις μετοχές τους απευθείας με αγοραίες τιμές, με την τιμή αναφοράς να είχε οριστεί στα 250 δολάρια.

Το ντεμπούτο της Coinbase στον Nasdaq επιβεβαίωσε την απόφαση της Union Square να πιστέψει και να αγοράσει μερίδιο της ετιαρείας, στο μακρινό 2013, με μόλις 20 σεντς ανά μετοχή. Το μερίδιο της Union Square σήμερα ανέρχεται σε 4,6 δισ. δολάρια.

Απογοητευτικό το ντεμπούτο της Coinbase στον Nasdaq

Όμως η Union Square δεν είναι καν ο μεγαλύτερος επενδυτής της Coinbase, καθώς είναι ο Andreessen Horowitz διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του crypto exchange συνολικής αξίας 9,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το CNBC.

Παράλληλα, η Ribbit Capital, είναι ο τρίτος σε σειρά μεγαλύτερος επενδυτής της Coinbase με 12 εκατομμύρια μετοχές συνολικής αξίας 3,9 δισ. δολαρίων και ακολουθούν οι Tiger Global, Institutional Venture Partners και DFJ Growth, μεαξύ άλλων.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.