Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως οι σύμμαχοι συμφώνησαν η αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν να ξεκινήσει την 1η Μαΐου.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης την έναρξη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν την 1η Μαΐου η οποία θα ολοκληρωθεί πριν από την 11η Σεπτεμβρίου.

«Οι σύμμαχοι αποφάσισαν ότι θα ξεκινήσουμε την αποχώρηση των δυνάμεων της Αποστολής Αποφασιστική Υποστήριξη από την 1η Μαΐου… Σχεδιάζουμε η αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων της Αποστολής Αποφασιστική Υποστήριξη να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες», ανέφεραν τα 30 κράτη – μέλη της συμμαχίας στην ανακοίνωσή τους.

Δένδιας:  Θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κενού ασφαλείας στο Αφγανιστάν

Από ελληνικής πλευράς στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ συμμετείχαν μέσω τηλεδιασκέψεως από την αίθουσα ΣΑΓΕ του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Κατά την παρέμβασή του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει στη φάση αυτή να αναλογιστεί τη φύση της μελλοντικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κενού ασφαλείας στη χώρα, το οποίο θα έβαζε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Αφγανιστάν μέχρι τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών και των ανηλίκων.

Προσέθεσε, επίσης, όπως επισημαίνεται, ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε επιπτώσεις για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μέσω μιας σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.