Σε πέντε χρόνια θα είναι έτοιμο να παραδοθεί το Κυβερνητικό Πάρκο στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ και το δημοσιονομικό όφελος από τη μεταφορά των κεντρικών υπηρεσιών 9 υπουργείων, στο συγκεκριμένο χώρο, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας.
Αυτό αναφέρθηκε στη σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα το Νέο Κυβερνητικό Πάρκο στις εγκαταστάσεις της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ, στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης.

1 δις. όφελος

Όπως αναφέρθηκε, από το 1 δισ. ευρώ όφελος, σε βάθος 30ετίας, το ποσό τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν σε μείωση λειτουργικό κόστους, τα 270 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση των ακινήτων του δημοσίου που απελευθερώνονται και τα 210 εκατ. ευρώ από φόρους και τέλη που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι κεντρικές υπηρεσίες των 9 υπουργείων στεγάζονται σε 127 κτήρια (20 δημόσια και 107 ιδιωτικά) στο λεκανοπέδιο και τα μισθώματα που καταβάλλονται ετησίως με τις λειτουργικές και κοινόχρηστες δαπάνες ξεπερνούν τα 33 εκατ. ευρώ. Μόνο για το υπουργείο Οικονομικών η ετήσια δαπάνη για τη στέγαση των υπηρεσιών του στο λεκανοπέδιο Αττικής ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Σε πέντε χρόνια η παράδοση

Το έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και η επένδυση θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ, θα παραδοθεί σε πέντε χρόνια από σήμερα. Τότε, δηλαδή το 2026 οπότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών των 9 υπουργείων, θα ξεκινήσει και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου που θα απελευθερωθούν.
Εντός του πρώτου εξαμήνου έχει προγραμματιστεί να περάσει από τη διυπουργική επιτροπή το project της ΠΥΡΚΑΛ και αρχές του 2022 θα γίνει ο διαγωνισμός.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.