Έντονη κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο καταγράφει η Mytilineos, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις σε δύο κρίσιμα μέτωπα, των νέων έργων ΑΠΕ και του project στη Λιβύη, είναι χαρακτηριστικές.

Έτσι, κατά το τριήμερο 7 έως και 9 Απριλίου, με αποφάσεις της ΡΑΕ δόθηκαν 55 νέες βεβαιώσεις παραγωγού προς την Egnatia Group για φωτοβολταικά πάρκα συνολικής ισχύος 406,8 MW.

Οι περισσότερες από τις σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς και η διάρκεια των αδειών είναι 25ετής (έως Απρίλιο του 2046).

Πρόκειται για πάρκα τα οποία θα αναπτυχθούν στις περιοχές της Κ. Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδικότερα, 21 πάρκα αναμένεται να αναπτυχθούν στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος του Δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, 18 σε Κιλελέρ, Τύρναβο, Φάρσαλα και άλλα σημεία της Θεσσαλίας, 7 σε Λαμία, Δομοκό και άλλα σημεία της Στερεάς Ελλάδας, 5 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και τα υπόλοιπα 4 σε Ημαθία και Ν. Ζίχνη Σερρών. Όσον αφορά το μέγεθος, ξεκινούν από 1,999 MW και φτάνουν τα 19,965 MW.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Φεβρουαρίου η Mytilineos ανακοίνωσε τη συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48 GW, ιδιοκτησίας της Egnatia Group (της οικογένειας Παπαπέτρου), το οποίο έχει υπαχθεί στη διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track), με την κατασκευή τους να εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Το χαρτοφυλάκιο που πέρασε στη Mytilineos αφορούσε σε άδειες φωτοβολταϊκών πάρκων που πρόκειται να αναπτυχθούν σε 12 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και ο προϋπολογισμός των έργων είναι ύψους 888,1 εκατ. ευρώ.

Με την ίδια συμφωνία η Mytilineos θα αποκτήσει και χαρτοφυλάκιο 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Το deal με την Egnatia ερμηνεύτηκε από την αγορά ως «σήμα» περί επικείμενης έκδοσης νέου ομολόγου της Mytilineos, το οποίο, κατά πληροφορίες, θα κινείται στα επίπεδα των 900 εκατ.-1 δις ευρώ.

Βέβαια, η σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών είναι ακόμη παλαιότερη καθώς προ πενταετίας μέσω joint venture προέκυψε η δημιουργία της METKA ENG , η οποία στη συνέχεια πέρασε στον απόλυτο έλεγχο της Mytilineos και σήμερα δραστηριοποιείται στα μεγάλα projects ηλιακών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας στις αγορές του εξωτερικού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.