Την εφαρμογή της διενέργειας self test στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα, προανήγγειλε εμμέσως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Συστηματική διάγνωση

Ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ απάντησε στο σχετικό ερώτημα: «Εισάγουμε στην καθημερινότητά μας τη λογική και την αναγκαιότητα της τακτικής της συστηματικής διάγνωσης» κι επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι που έχει πολύ σημαντική επιδημιολογική χρησιμότητα γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται οι φορείς.
Το να μπορεί κάθε πολίτης να ελέγχει την πορεία της υγείας του, όπως είπε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας ώστε να μπορέσουμε να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και κάποιους μήνες».

Προς οριστική άρση των βασικών περιοριστικών μέτρων

Πρόσθεσε ότι από το Πάσχα και μετά, από τον Μάιο και μετά, με βάση τα τεστ και την ανάπτυξη του εμβολιασμού -που έχουμε πει ότι οι ευάλωτες ομάδες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση- θα μπορούμε πλέον να συζητάμε για οριστική άρση των βασικών περιοριστικών μέτρων στην οικονομία.
Τα ατομικά μέτρα προστασίας το 2021 θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν διότι είναι αναγκαία όσο υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι του πληθυσμού το οποίο είναι ανεμβολίαστο. Μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συναθροίσεων.
Πρέπει να επιλέγουμε πολύ αυστηρά τους ανθρώπους με τους οποίους κοινωνικοποιούμαστε όσο ακόμη δεν έχουμε υψηλά ποσοστά ανοσίας».

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό πιστότητας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκέρτσος είπε ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό πιστότητας αλλά ακριβώς γι αυτό στα θετικά κάνουμε επαναληπτικό rapid για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι πράγματι σωστό το αποτέλεσμα.

Η νέα πραγματικότητα της συνύπαρξης με τον ιό

Τόνισε πως πρέπει να καταλάβουμε ότι «μπαίνουμε σε μία νέα πραγματικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνύπαρξη με τον ιό.
Κρούσματα θα υπάρχουν και θα καταγράφονται και πολλά. Έχουμε αντίστοιχα παραδείγματα και με το πώς λειτουργεί ο ιός της γρίπης.
Κρούσματα υπάρχουν, υπάρχει όμως και το εμβόλιο, υπάρχει η προστασία που θα μας προσφέρει το εκτεταμένο testing άρα μπορεί καθένας να γνωρίζει καλύτερα πώς να κινηθεί σε ένα περιβάλλον που ακόμα κυκλοφορεί ο ιός».
Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.