Σε μια περίοδο όπου οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δοκιμάζουν όλο και πιο σκληρά την αγορά, κάθε μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομικών θα συμβάλουν σαφώς στην προσπάθεια των επιχειρήσεων, που σήμερα κινδυνεύουν με λουκέτο, να διατηρηθούν στη ζωή, χωρίς ωστόσο να δίνουν διέξοδο στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Ειδικά όσον αφορά τον τομέα της εστίασης, η απόφαση για παροχή μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου του 2019, θα δώσει ασφαλώς μια σημαντική ανάσα στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Με δεδομένο, όμως, ότι η συγκεκριμένη δράση χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ και οι σχετικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ταχεία υλοποίησή της, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και των προμηθευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα κληθούν να σηκώσουν το μεγάλο μέρος της επανεκκίνησης της εστίασης. Μια προμηθευτική εταιρία, στην οποία οι επιχειρήσεις εστίασης είχαν αφήσει οφειλές πριν το τελευταίο lockdown, θα χρειαστεί άμεση εξόφληση των τιμολογίων, προκειμένου να μπορέσει να προμηθεύσει εκ νέου την αγορά μετά το άνοιγμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος έχει κρίσιμη σημασία όχι μόνο για την εστίαση αλλά και για τους προμηθευτές του λιανεμπορίου, σε όλους τους κλάδους.

Παράλληλα, βεβαίως, με τα μέτρα στήριξης, είναι σκόπιμο να αναζητηθεί ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, το οποίο θα επιτρέπει –πάντα με συγκεκριμένους κανόνες και οδηγίες προφύλαξης– τη συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ισχύουν περιοριστικά μέτρα, δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του εφαρμοζόμενου μοντέλου έχει μειωθεί σημαντικά. Είναι εμφανές ότι οι αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις και η ψυχική κόπωση των πολιτών περιορίζουν την κοινωνική αποδοχή των μέτρων και οδηγούν σε πλημμελή συμμόρφωση. Γιαυτό και παρά τους περιορισμούς διατηρείται υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και κυρίως των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους από την πανδημία.

Είναι επομένως απαραίτητο να εξεταστεί μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Μια προσέγγιση στην οποία οι εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων θα εξακολουθήσουν να έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα, αλλά θα λαμβάνονται υπόψη και οι θέσεις επιστημόνων από άλλες ειδικότητες, ώστε οι τελικές αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης να στηρίζονται σε μια πιο σφαιρική αποτύπωση της κατάστασης, σε υγειονομικό, αλλά και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διευκολυνθεί η εφαρμογή ενός πλέγματος μέτρων, τα οποία θα είναι ευκολότερο να τηρηθούν και κατ’ επέκταση πιθανότερο να αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Επιπλέον, για να μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομία, είναι απαραίτητο να ληφθούν αποφάσεις για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους –αλλά και του Δημοσίου στο πλαίσιο σχετικών ευρωπαϊκών πολιτικών– και για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές.

Η αναζήτηση της χρυσής τομής μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της αποκατάστασης μιας στοιχειώδους έστω ομαλότητας στην οικονομία και στην κοινωνία προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι, όμως, σήμερα η μόνη ρεαλιστική επιλογή, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέλος αυτής της πανδημίας.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.