Το δικαίωμα να διεκδικήσει δύο ακόμη προεδρικές -εξαετείς- θητείες δίνει στον Πούτν ο νόμος που υπέγραψε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος. Η τρέχουσα εκπνέει το 2024, μολονότι ο ίδιος λέει ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Ορισμένες διατάξεις του νόμου θεσπίστηκαν βάσει τροποποιήσεων του Συντάγματος ενώ μία από τις νέες τροπολογίες αφορά στον περιορισμό του αριθμού των προεδρικών θητειών για ένα πρόσωπο. Εφαρμόζεται στον υφιστάμενο πρόεδρο ανεξάρτητα από τις προηγούμενες προεδρικές θητείες και επιτρέπει στον νυν αρχηγό του κράτους να διεκδικήσει την προεδρία για ακόμα δύο φορές. 

Ο νόμος προβλέπει πως όποιος θέλει να διεκδικήσει το αξίωμα του Ρώσου προέδρου θα πρέπει να είναι πολίτης της Ρωσίας, να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 35ετών και να έχει  διαμείνει στην επικράτεια της χώρας για τουλάχιστον 25 χρόνια αλλά και να μην είχε ποτέ υπηκοότητα ή μόνιμη διαμονή σε άλλο κράτος. Από τις απαγορεύεις αυτές εξαιρούνται όσοι Ρώσοι είχαν την ιθαγένεια άλλης χώρας, η οποία τελικά έγινε δεκτή στη Ρωσική Ομοσπονδία σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό συνταγματικό νόμο.  Προ ημερών το νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου, είχε εγκρίνει η Κρατική Δούμα και μετά η Άνω Βουλή ενώ σήμερα Δευτέρα δημοσιεύθηκε στο επίσημο ενημερωτικό site της Ρωσίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.