Μπορεί να σπάμε καθημερινά τα ρεκόρ κρουσμάτων και να παρακολουθούμε τους λοιμοξιωλόγους και τους επιστήμονες να λένε ο καθένας τα δικά του, από τους πιο τρομολάγνους (όπως ο Παυλάκης) μέχρι τον πιο λογικό (όπως ο Δερμιτζάκης), μπορεί το ΕΣΥ να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να αρχίσει, σταδιακά, την άρση περιορισμών σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι πέριξ του μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι αντιφατικό και επικαλούνται τρεις, συγκεκριμένους, λόγους.

Πρώτον, παρά τη δεδομένη πίεση στις ΜΕΘ, η ψαλίδα μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων κλείνει διαρκώς.

Χαρακτηριστικό είναι πως υπήρχουν πολλές ημέρες με περισσότερα εξιτήρια από εισιτήρια. Μπορεί η άτυπη αυτή εικόνα να αργήσει λίγο ακόμα να φανεί και πρακτικά στην αποσυμφόρηση των ΜΕΘ, δεν παύει όμως να δείχνει την επερχόμενη βελτίωση της κατάστασης του ΕΣΥ.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν άνοδο της θερμοκρασία και «καλοκαιρινό« καιρό με υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που ευνοεί τις δραστηριότητες σε ανοικτούς χώρους.

Και πέρυσι άλλωστε, όπως μας υπενθύμισαν, από τα τέλη Απριλίου το κύμα της πανδημίας παρουσίασε κάμψη.

Δεδομένου ότι οι επιστήμονες είναι βέβαιοι πως η διασπορά οφείλεται κατά κύριο λόγο στους κλειστούς χώρους, το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα μεταφέρει την κοινωνική ζωή σε ανοικτούς χώρους και θα βοηθήσει στην περεταίρω εξασθένηση του τρίτου κύματος.

Ο τρίτος λόγος που οδηγεί σε άνοιγμα έχει να κάνει με την πολύ ικανοποιητική πρόοδο των εμβολίων.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι έχουν γίνει πάνω από 1.609.774, με το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού να είναι πάνω από το 10%.

Ο μέσος όρος εμβολιασμών ανά εβδομάδα είναι 224.018, ενώ τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 1.993.733. Αυτό σημαίνει πως έως το τέλος Απριλίου θα έχουν πραγματοποιηθεί περί τα 2,5 εκατ. εμβολιασμοί. Στον αριθμό πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 800.000 που έχουν νοσήσει, με αποτέλεσμα να μιλάμε για ένα τείχος ανοσίας με πάνω από 3 εκατ. άτομα.

Αυτοί φυσικά είναι οι λόγοι που «συζητιούνται» καθώς υπάρχουν και ορισμένοι που είναι ευκόλως εννοούμενοι αλλά δεν μπαίνουν στο κάδρο της συζήτησης, όπως το ότι η κυβέρνηση ναι μεν στηρίζει οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενους εδώ κι έναν χρόνο αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα καθώς ακόμη και το «λεφτόδεντρο» της Ε.Ε. έχει τους περιορισμούς του.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.