Εχω βαρεθεί τις τελευταίες ημέρες να γράφω και να ξαναγράφω πως κανείς δεν θέλει τους κινέζους στα πόδια του στις δουλειές των αποκρατικοποιήσεων ή και στα μεγάλα έργα υποδομής.

Είναι μία (άτυπη βεβαίως) επιθυμία των Βρυξελλών, του Βερολίνου και φυσικά της Ουάσινγκτον.

Λογικό αφού οι κινέζοι έχουν πάρα πολλά χρήματα, ξέρουν να περιμένουν και ο επεκτατισμός τους δεν έχει όρια, κοινώς τα θέλουν όλα και με τους δικούς τους όρους.

Εμείς οι καλοί φίλοι και σύμμαχοι όλων αυτών (πότε θα μας εκτιμήσουν επιτέλους να μας δώσουν δωρεάν βοήθειες αλλά και στήριξη έναντι του τρελλοΣουλτάνου;) δεν τους χαλάμε χατίρι.

Τελευταία ένδειξη πως είμαστε τα καλύτερα παιδιά,  ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας.

Θυμάστε πως σε αυτόν συμμετείχε η κινεζική κοινοπραξία CMEC – MAISON GROUP;  

Έ ξεχάστε την, κι άλλη νάτανε που λέει ο λαός.

Το ΤΑΙΠΕΔ την έκοψε από την τελική φάση του διαγωνισμού, οπότε πάμε σε μονομαχία: από τη μια η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και από την άλλη η Energean Oil & Gas που είναι και η εταιρία του υποθαλάσσιου εξαντλημένου κοιτάσματος.

Όποιος κερδίσει  θα μετατρέψει το χώρο  σε αποθήκη φυσικού αερίου.

Ποιος θα νικήσει; Πολύ νωρίς ακόμη αφού υπάρχουν πολύ σοβαρά και ουσιώδη τεχνικά ζητήματα να λυθούν, τα οποία θα καθορίσουν και το τίμημα.

Το βασικό θέμα είναι το ποσοστό της αποθήκης  που θα χαρακτηριστεί ως  «ρυθμιζόμενο», δηλαδή θα εισπράττει προκαθορισμένα χρήματα για αποθήκευση  φυσικά και για πόσο χρόνο θα ισχύσει αυτό.

Για το υπόλοιπο  ποσοστό ο ιδιοκτήτης θα εισπράττει ελεύθερα αποθήκευτρα από την αγορά και εκεί βρίσκεται  το πολύ χρήμα.

Να βάλει ένα ακόμη στοίχημα η στήλη; Καλό 2022 θα βγει ο νικητής και μάλιστα με πολλή αγάπη!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.