«Η ελληνική δικαιοσύνη έχει μπει δυναμικά στην ψηφιακή εποχή», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. Όπως πάντως σημείωσε ο υπουργός, οι ψηφιακές εφαρμογές βοηθούν αλλά δεν υποκαθιστούν την ελληνική δικαιοσύνη αλλά είναι σημαντικό ότι την περίοδο της πανδημίας συνέβαλαν ώστε να κρατηθεί όρθιο το κράτος δικαίου.

«Το κράτος δικαίου ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, που υπάρχει αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, στάθηκε όρθιο, προστατεύοντας τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι αυτή την περίοδο εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που χορηγήθηκαν ηλεκτρονικά και ατελώς, σε διαδίκους και δικηγόρους.

Ο κ. Τσιάρας είπε ειδικότερα ότι αυτό το διάστημα έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά 576.000 πιστοποιητικά και προχώρησε και ο ηλεκτρονικός φάκελος. Το 2018 είχαν υποβληθεί μόλις 10 δικόγραφα ηλεκτρονικά και ο αριθμός αυτός το 2019 ανήλθε σε 1.157. Το 2020 κατατέθηκαν ηλεκτρονικά 9.714 δικόγραφα και έγγραφα, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 739%. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν κατατεθεί 5.030 δικόγραφα, γεγονός που “προμηνύει εκτίναξη της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων για το τρέχον έτος”, όπως είπε ο κ. Τσιάρας.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Τσιάρας αναγνώρισε ότι την περίοδο της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, ο δικηγορικός κλάδος επλήγη και γι΄αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση σήμερα προτείνει ένα λελογισμένο βήμα για την εύρυθμη επανεκκίνηση της δικαιοσύνης προκειμένου να αξιολογηθεί από την επιτροπή κατά του κορωνοϊού. Όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Τσιάρας με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, το υπουργείο εισηγείται ένα πλέγμα νέων δικονομικών ρυθμίσεων που διευκολύνουν δικηγόρους και διαδίκους να μην απωλέσουν προθεσμίες και δικαιώματα στα δικαστήρια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.