Αύριο Τετάρτη θα δημοσιοποιηθεί η τελική λίστα των αναπτυξιακών έργων υποδομής που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση  ώστε να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το «Εξοικονομώ» πήρε όπως αναμενόταν τη μερίδα του λέοντος αφού με 4 μεγάλα υπο-έργα συνολικού κόστους σχεδόν 5 δις θα εισπράξει τα μισά από το ταμείο.

Αλλά και το πρόγραμμα «Απολιγνιτοποίηση» ύψους τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων συνολικά με όλο το περιβαλλοντικό πακέτο θα αντλήσει τα μισά χρήματα από τις Βρυξέλλες.

Το μερίδιό τους θα λάβουν και οι ψηφιακοί μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ, ένα ποσόν που θα ξεπεράσει τα 220 εκατομμύρια, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ έχει λαμβάνειν από το ταμείο και πάνω από 200 εκατομμύρια για εκσυγχρονισμό και υπογειοποιήσεις δικτύων συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων.

Μέσα στο πρόγραμμα και οι μπαταρίες για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θέλουν σχεδόν 100 εκατομμύρια.

«Γιατί όμως έμεινε στην  …απέξω το εμβληματικό έργο  του καλωδίου  Κρήτης-Αττικής;»  ρωτήσαμε άνθρωπου του ΥΠΕΝ που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

«Όπως ξέρεις αγαπητέ μου, η Ομάδα Διαχείρισης και Ελέγχου του Ταμείου, το RRF δηλαδή που μπήκε πια στη ζωή μας, κάνει πολλές ερωτήσεις και αν χρειαστεί κάνει και έρευνες για περίπλοκους διαγωνισμούς και κόντρες στις αναθέσεις έργων, μάλιστα αυτό θα φτάσει το μισό δις» μου απάντησε με νόημα και συνέχισε: «έχει κανείς τώρα όρεξη να μπλέκει με τους γραφειοκράτες κοινοτικούς τώρα που θα γίνει η …σφαγή του Δράμαλη με το έργο; Ασε καλύτερα, πάμε στο Ταμείο για τη Δίκαιη Μετάβαση και σε δανεισμό που αποπνέουν σιγουριά!».

«Και τότε γιατί παραμένει στο σχέδιο,  το καλώδιο για την 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων;» επέμεινα.

«Α αυτό παραμένει στο Ταμείο Ανάκαμψης διότι ουδείς επιθυμεί πλέον να μιλάνε …κινέζικα τα καλώδιά μας, έστω και αν συνδέουν Λαύριο-Σαντορίνη που είναι αγαπημένος προορισμός του πολυπληθέστερου λαού του κόσμου» απάντησε γελώντας ο συνομιλητής μας.

Το κουίζ δεν ήταν τόσο δύσκολο για τους παροικούντες: η Αθήνα δεν θέλει ανάμειξη του Πεκίνου σε αυτό το διαγωνισμό και θα βάλει τις Βρυξέλλες να …καθαρίσουν!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.