«Αυστηρότατες κυρώσεις στην περίπτωση που αποδειχθεί η νοθεία στη φέτα», προανήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός αναφερόμενος στη Βουλή για τη γνωστή υπόθεση της εξαγωγής φέτας, στην παραγωγή της οποίας είχε χρησιμοποιηθεί αγελαδινό γάλα, στη Γερμανία.
«Από μας καμία ανοχή σε περιπτώσεις νόθευσης των προϊόντων μας», διεμήνυσε ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι εφ’ όσον αποδειχθεί η νοθεία, καθώς, όπως σημείωσε, ο έλεγχος είναι ακόμη σε εξέλιξη, «θα τηρηθεί το γράμμα του Νόμου. Οι ποινές θα πρέπει να είναι αυστηρές και για ένα λόγο παραπάνω: να μην διανοηθεί κανείς να κάνει το ίδιο πάλι», πρόσθεσε.
Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι το Υπουργείο μόλις έλαβε την καταγγελία για τη συγκεκριμένη υπόθεση, την διαβίβασε «αμεσότατα» στον αρμόδιο οργανισμό ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο οποίος έκανε επιτόπιο έλεγχο στην εταιρεία. «Στο πλαίσιο του ελέγχου και δεδομένων των μέχρι τώρα ευρημάτων, ο ΕΛΓΟ αποφάσισε την προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ λόγω μη τήρησης των προδιαγραφών παραγωγής, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία», ανέφερε ο Υπουργός και εξήγησε:
«Η ανάκληση έχει χρονική ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της διενέργειας των ελέγχων, την εφαρμογή κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών εκ μέρους της επιχείρησης και αποστολή σχετικής τεκμηρίωσης, όπως ορίζει ο Νόμος.

Παράλληλα, ο έλεγχος συνεχίζεται και αναμένεται η έκδοση του σχετικού συνολικού πορίσματος του ΕΛΓΟ».

Για τις ποινές παρέπεμψε στο Νόμο 4691/2020, που ψήφισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο οποίος προβλέπει αυστηρές, χρηματικές και ποινικές, ποινές για εκείνους που προβαίνουν σε νοθεία προϊόντων ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΟΠ και ΠΓΕ).

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής διοικητικά μέτρα και κυρώσεις

Περιορισμός ή απαγόρευση διάθεσης τροφίμων.
Αναστολή λειτουργίας του συνόλου ή μέρους των δραστηριοτήτων της επιχείρησης τροφίμων.
Προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης επιχείρησης τροφίμων.
Δημοσιοποίηση των στοιχείων της επιχείρησης και των επίμαχων προϊόντων για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Διοικητικό πρόστιμο ποσού από 30.000 έως 300.000 ευρώ. Αν η επιχείρηση έχει κύκλο εργασιών κατά τη χρήση του προηγουμένου έτους μεγαλύτερο από 10.000.000 ευρώ, το ύψος του διοικητικού προστίμου υπολογίζεται σε ποσοστό από 0,5% έως 6% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης ή στο ύψος του κέρδους που έχει προσπορισθεί από τη συγκεκριμένη ενέργεια, αν το τελευταίο είναι υψηλότερο.
Σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης, αφαιρείται μόνιμα η άδεια παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ – ΠΓΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.